latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:51 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Rasprodaja zemlje u opštini Istočni Stari Grad- kupci i arapski šeici (VIDEO)

Lokalna vlast u Istočnom Starom Gradu u protekle dvije godine prodala je više od 300 dunuma opštinske zemlje. Prema podacima iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, najviše je prodavana zemlja uz entitetsku liniju.
Prodaja zemlje - Foto: RTRS
Prodaja zemljeFoto: RTRS

Stanovnici opštine Istočni Stari, koja se cijelom dužinom naslanja na Kanton Sarajevo, protive se prodaji zemlje čiji vlasnici nerijetko postaju arapski šeici. U šali kažu da je i to bolje, nego da bude odlagalište kožnog otpada iz Visokog.

Načelnik opštine Bojo Gašanović odbio je da govori o prodaji zemlje i trošenju novca od prodaje. 

Rasprodaja opštinske zemlje u Istočnom Starom Gradu intezivirana je od januara 2014. Na javnim licitacijama, više od 300.000 metara kvadratnih zemljišta na Hreši, Dovlićima, Trebeviću i Zlatištu dobilo je novog vlasnika, uglavnom iz federalnog Sarajeva. 

"Mi prodajemo dio RS, ne možemo prodati za šta smo se borili. Prodajemo zemlju i dovodimo strance koji nam ne misle dobro", smatra Vujadin Komadara, stanovnik Istočnog Starog Grada.

Atraktivno zemljište nadomak Sarajeva, poput lokaliteta Borija, gdje je u martu prodato više od 20 hektara ili 200 dunuma, primaljivo je za bogate Arape, koji putem posredničkih agencija kupuju zemljište za buduće vile i naselja.

"Ovo su Borija, u mjesec- dva prodato je blizu 200 duluma. To je plato Božiji dar, to se nije smjelo nikako da proda", kaže Ljubiša Tadić, stanovnik Istočnog Starog Grada.

Navjeći kupac zemlje u Istočnom Starom Gradu je agencija „SRE“ d.o.o. iz Sarajeva. U tri kupoprodajne transkacije 25.marta, kupila je čak 203899 metra kvadratnih ili gotovo 204 dunuma.

Agencija Emirates d.o.o., takođe iz Sarajeva čiji je direktor šeik Mohamed Saker Mohd El Gasemi iz Ujedinjenih arapskih emirata otkupila je više od 25 dunuma.

"Јa sam mlada, svoj život planiram u Istočnom Starom Gradu tako da se ne mirim sa činjenicom da će ovdje živjeti Arapi", kaže za RTRS i Dubravka Dragaš, odbornik u SO Istočnii Stari Grad (SNSD).

Umjesto odgovora na pitanja koliko je zemlje prodato, kome, po kojoj cijeni i kako je utrošen novac od prodaje, načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović optužio je RTRS da maltretira narod.

"Ne želim da pričam šta radim, ne želim da razgovaram čime se bavim", kratko je poručio Gašanović.

Budžet ove nerazvijene opštine za 2016. bio je oko milion i dvjesto hiljada, rebalansom je uvećan na milion i četristo hiljada KM, procjena je da je opština toliko prihodovala od prodaje zemlje.

Stanovnici Istočnog Starog Grada očekuju, kada je već zemlja prodata, taj novac bude bar uložen u poboljšanje kavliteta života.