latinica  ћирилица
26/06/2016 |  09:44 ⇒ 27/06/2016 | 07:38 | Autor: RTRS

Za RS nije prihvatljiva predložena adaptacija SSP-a (VIDEO)

Republika Srpska je odbila adaptaciju Sporazuma o pridruživanju jer nanosi nesagledivu štetu prerađivačkoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji, definisano na sastanku predsjednika Milorada Dodika sa predstavnicima institucija, privrednika i poljoprivrednika Srpske.
Sastanak kod predsjednika RS Milorada Dodika o predloženoj adaptaciji Sporazuma  o stabilizaciji i pridruživanju - Foto: SRNA
Sastanak kod predsjednika RS Milorada Dodika o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjuFoto: SRNA

Uoči sjednice Predsjedništva BiH, od srpskog člana Mladena Ivanića očekuju da zatraži nove pregovore.

Predstavnici institucija Srpske, poljoprivrednici i privrednici jednoglasni su - ovakvoj adaptaciji Sporazuma ne smije se dati zeleno svijetlo, ako se želi sačuvati domaća poljoprivreda.

Srpska bi godišnje izgubila 210 miliona maraka i ta šteta ne bi bila nikada nadoknađena. Sastanku, kome su prisustvovali predstavnici Vlade, predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, poslanik i delegat u Parlamentu BiH Staša Košarac i Sredoje Nović, nisu se odazvali predstavnici tzv Saveza za promjene koji su u vlasti na nivou BiH, što je predsjednik ocijenio kao prebacivanje odgovornosti.

Predsjednik Dodik rekao je da srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić, sada ima zvanični stav iz Republike Srpske, pred sutrašnju sjednicu Predsjedništva.

Prihvatanjem adaptiranog sporazuma Evropa se odriče osam, a BiH 80 miliona evra godišnje. 210 miliona maraka su diretkni gubici Republike Srpske, a gubici u radnim mjestim i svemu ostalom, nemjerljivi su, zaključili su predstavnici vlasti, privrede i prozvođača Republike Srpske.

Predstavnici sa BiH nivoa nisu se pojavili, ali onima koji odlučuju dat je jasan stav.

"Republika Srpska odbija ovu adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer nanosi nesagledive štete, prije svega, prerađivačkoj i prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji. Ivanić je kao član Predsjedništva tražio stav Republike Srpske putem medija i govorio da čeka stav. Evo, ima stav", rekao je Dodik.

Mi imamo svoj stav i ne možemo nikako dozvoliti da neko potpiše nešto na štetu poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, a pogotovo voćara  koje ja zastupam. Naš stav je da mi ne možemo dozvoliti da neko potpiše.  Mora da se dođe i da se pregovara lično sa poljoprivrednim proizvođačima i onda kad mi dogovorimo sa njima da to potpiše se, onako kako to mi mislimo da je najbolje za nas", riječi su Dragoje Dojčinovića, predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kaže: Želim isto da kažem da je ovo smišljeno iz jednostavnog razloga, upravo da se u nekom narednom periodu potpuno uguši poljoprivredna proizvodnja, samim tim poveća  ovisnost našeg stanovništva za uvoznim dijelom hrane i da u tom slučaju ta hrana će biti  vjerovatno duplo skuplja i uticaće na sam naš standard"

Oko 65 % poljoprivredne proizvodnje se odvija u Republici Srpskoj, ali i poljoprivredni proizvođači iz Federacije su takođe ugroženi i mi smo na vrijeme upozorili šta bi se desilo ukoliko bi se adaptacija Sporazuma prihvatila u potpunosti ili čak i ovako, fazno, kako je predloženo", rekao je Nemanja Vasić, dok Vladimir Usorac napominje  da ovaj sporazum ne daje BiH pravo da pregovara nego pravo da kapitulira.

"Ovdje se ne radi o pregovorima, nego o ultimatumima i mi to samo, što kaže naš narod, mrtvi to možemo prihvatiti, zaključio je Usorac.

Srbija je svoju adaptaciju sporazuma uslovila dobijanjem datuma, rekao je predsjednik Srpske. BiH nije dobila ni to. Srpska je spremna pregovarati, ali pod uslovima da ima mogućnost da zaštiti domaću proizvodnju.

"Mora se prvo utvrditi štete i tražiti rješenje za štetu, a tek onda pristupiti dogovorima o tome", napominje Dodik.

Јedan od uslova da se uopšte pregovara sa Hrvatskom biće i most u Gradišci.

"Nisu ovo nikakva uslovljavanja, ja samo želim da oni znaju. Ako  želite razgovore i ako želite našu saglasnost oko nekih kretanja onda ćete morati krenuti u izgradnju mosta. Dok to ne krenete, nećemo ni razgovarati", zaključio je predsjednik Srpske.

Neuvažavnjem mišljenja epublike Srpske tokom cijelog toka pregovora, pregovarači su dovedeni u cajtnot. Rekao je Dodik. "Sada nedostatak vremena služi srpskim predstavnicima kao izgovor da prihvate adaptaciju sporazuma. Zato se danas nisu ni pojavili", rekao je Dodik.