latinica  ћирилица
26/06/2016 |  12:07 | Autor: BETA

Srbija do 2020. da dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz OIE

Srbija ima obavezu da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivioh izvora (OIE), a trenutno je to učešće 22 odsto.
Prvi vjetropark u Srbiji - Foto: TANЈUG
Prvi vjetropark u SrbijiFoto: TANЈUG

Na konferenciji "Obnovljivi izvori energije za energetski efikasniiju budućnost", koji je organizovala Asocijacija za održiv razvoj i Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, rečeno je da država sama odlučuje kako će dostići taj cilj, odnosno da li će potrošnju raspodijeliti na sektor elektroenergetike, grijanja i hlađenja ili saobraćaja.

Istaknuto je i da su potencijali Srbije u OIE značajni, ali da nisu dovoljno iskorišćeni i da se prema ranijim podacima oni kreću oko polovine godišnje potrebe zemlje za energijom.

U Srbiji se od obnovljivih izvora energije najviše koristi 60 odsto, a zatim energija vjetra koja se procjenjuje na oko sedam odsto godišnje proizvodnje struje.

Navedeno je i da u proizvodnji struje u Srbiji trenutno dominira ugalj, ali da mora da se radi na tome da u budućnosti bioenergija bude "kičma" energetskog sistema Srbije koji tako može da bude stabilan i održiv.

Istaknuto je i da se u Srbiji tek od '70-tih godina koriste OIE, a da su u zakonodavstvo uvedeni tek 2000. godine.