latinica  ћирилица
26/06/2016 |  13:38 | Autor: seebiz.eu

Poljska želi gas iz Sjevernog toka 2

Poljska službeno istupa protiv gasovoda Sjeverni tok 2, a zapravo je zainteresovana za taj projekt, piše ruski poslovno-politički portal Pogled (Vzglijad), navodeći izjavu člana Uprave njemačke kompanije Vinteršala Tisa Tisena prema kojoj je Poljska zatražila isporuku 11 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Sjevernog toka 2.

Tisen je, piše Pogled, "odao" Varšavu, komentirajući stav poljskog energetskog regulatora vezan uz Sjeverni tok 2, koji je po drugi put odgodio razmatranje zahtjeva za izdavanje odobrenja za izgradnju toga gasovada kroz područje poljske jurisdikcije na Baltiku.

"Poljska je iskazala interes za 11 milijardi kubnih metara gasa. Zašto bi stoga projekt, u kojem bi Poljska poručila za nju interesantne količine gasa, bio torpediran? ", rekao je Tisen, dodajući kako očekuje pozitivnu odluku poljskog regulatora.

Inače, kompanija Vinteršal je tvrtka kćerka BASF-a, koji je partner u realizaciji projekta Sjeverni tok 2.

Poljski regulator UOKiK smatra da bi Sjeverni tok 2, projekt preduzeća Nord Stream 2 AG, mogao zauzeti prevelik udio na poljskom tržištu. Dioničari Sjevernog toka (Gazprom, BASF, E.ON, Endži, OMV i Šel), potpisali su dionički sporazum prošle godine, a sada žele zatvoriti proces dobijanja dionica u Nord Streamu 2, tako što bi Gazpromu pripalo 50 posto, a drugim dioničarima po 10 posto udjela, no to je nemoguće bez odobrenja regulatora. U Njemačkoj je regulatorni postupak okončan, ali u Poljskoj je rješenje odgođeno već dva puta.

Takvo kašnjenje može značiti da regulatori pokušavaju pronaći barem neke razloge za odbijanje, slijedeći retoriku poljskih političara, koji se žestoko protive Sjevernom toku 2 tvrdeći da Rusija njima želi podijeliti Europu, piše Pogled.

Međutim, najnoviji poljski zahtjev za isporukom na svjetlo dana iznosi dvosmislenost politike Varšave, koja javno kritikuje Sjeverni tok 2, istovremeno pokušavajući osigurati određene količine gasa iz njegovih cijevi, zaključuje ruskiposlovno-politički portal.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dvije cijevi gasovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, iz Rusije u Njemačku pod Baltičkim morem.

Evropski parlament je u maju izvijestio kako je većina zastupnika u raspravi s povjerenikom Miguelom Ariasom zatražila od Evropske komisije da zaustavi projekt Sjeverni tok 2 u najkraćem mogućem roku.

Nekoliko zastupnika također je naglasilo da Sjeverni tok 2 ne bi ostvario cilj diverzifikacije, već bi se njime naprotiv povećala zavisnost o jednom dobavljaču. Neki su tvrdili da se projekt više ne može opravdati ekonomski, kao ni s gledišta klimatske politike te da umjesto toga odražava geopolitičke motive.