latinica  ћирилица
26/06/2016 |  17:04 ⇒ 17:05 | Autor: B92

EURO 2016: Francuska poslije preokreta u četvrtfinalu

Fudbaleri Francuske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pobjedom nad Republikom Irskom 2:1.

Јunak meča u Lionu bio je Antoan Grizman koji je sa dva gola u roku od 225 sekundi donio Francuzima preokret u drugom poluvremenu, nakon ranog vođstva Iraca.

"Trikolori" sada čekaju ponedeljak i duel Engleske i Islanda koji će im donijeti sljedećeg rivala. Na tom meču će biti oslabljeni neigranjem Ngoloa Kantea i Adila Ramija koji su suspendovani zbog žutih kartona.

Irci su poveli već u drugom minutu nakon što je Pol Pogba srušio Šejna Longa, a sa 11 metara siguran je bio Robi Brejdi.

Francuzi su vršili veliki pritisak u nastavku poluvremena, ali su udarci Grizmana završavali pored gola, dok je Paje nekoliko puta izblokiran.

Irci su čuvali vođstvo, ali bili i veoma opasni iz kontranapada, bili su opasniji u tim situacijama nego rival, pa je Loris imao dosta problema poslije šuteva Marfija i Dafija.

U istom ritmu je nastavljeno drugo poluvrijeme, Irci su odoljevali i prijetili ih drugog plana sve do 58. minuta.

Tada je na scenu stupio Grizman koji u roku od četiri minuta potpuno preokreće rezultat. Prvo donosi izjednačenje golom glavom poslije centaršuta Sanje, a potom mu Žiru servira zicer koji koristi za 2:1 u 62. minutu.

Samo nekoliko minuta kasnije Irci su ostali bez ikakve šanse, opet je Grizman bio u gol šansi, a Dafi da bi spriječio gol obara ga klizećim startom ispred kaznenog i dobija crveni karton.

Francuzi su tražili treći gol kojim bi definitivno riješili pitanje pobjednika, četiri sjajne prilike imao je rezervista Žinjak, ali nije uspio da zatrese mrežu.