latinica  ћирилица
28/06/2016 |  10:59 | Autor: SRNA

Sastanak zdravstvene mreže jugoistočne Evrope u Sarajevu

Regionalna saradnja u javnom zdravstvu predstavlja najveći prioritet za podršku političkoj saradnji i ekonomskom razvoju u regiji jugoistočne Evrope, kako bi omogućila izgradnju povjerenja i pružila podršku evropskim i evroatlantskim integracionim procesima, rekao je u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.
Sarajevo: Zdravstvena mreža Јugoistočne Evrope - Foto: SRNA
Sarajevo: Zdravstvena mreža Јugoistočne EvropeFoto: SRNA

Otvarajući dvodnevni Plenarni sastanak Zdravstvene mreže Јugoistočne Evrope /SEEHN/ na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica Mreže, a kojom predsjedava BiH, Osmanović je rekao da će neke od tema biti pregled napretka rasta zdravstvene mreže jugoistočne Evrope u prvoj polovini ove godine, te pregled provođenja zdravstvenih mreža i ciljeva strategije.

On je istakao da je BiH u tom procesu bila ravnopravan i posvećen korisnik ali i partner, te je zdravstveni sistem BiH uveliko obogaćen regionalnim iskustvima i vrijednostima.

Ministar zdravlja i socijalne zaštitet Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da ova konferencija ima značaj za razvoj saradnje i bolje kooperacije svih ministara zdravlja na području Јugoistočne Evrope.

"Dosadašnja saradnja bila je veoma uspješna i imali smo svi korist od ovoga, a posebno je to bilo vidljivo u vrijeme poplava 2014. godine kad se viđelo da je dobra koordinacija svima dobrodošla i kada smo preduprijedili neke probleme. Značaj jeste i kada je riječ o mentalnom zdravlju, kontroli zaraznih i nezaraznih bolesti i boljoj saradnji među državama", naglasio je Bogdanić i dodao da ovaj projekat treba podržati i da on treba da nastavi sa radom.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Kancelarija za BiH Viktor Olzanski rekao je da će danas biti razmatrana važna starateška dokumenta iz oblasti zdravstva, a biće riječi i o predstojećem sastanku koji će biti održan u Moladaviji.

Direktor Sekretarijata Zdravstvene mreže za Јugoistočnu Evropu Marija Ruseva rekla je da će na dvodnevnoj konferenciji biti rađeno na pripremi foruma u Moldavija.

"Ovaj sastanak i predstojeći forum obezbijediće vizije koje imaju devet zemalja o tome kako da se orijentišu i implementiraju UN održive i razvojne ciljeve, ali isto tako da idu ka unapređenju zdravlja i prosperiteta i blagostanja zemalja koje su uključene u mrežu", rekla je Ruseva i zahvalila BiH na predsjedavanju ovom mrežom.

Sastanak se održava u zajedničkoj organizaciji regionalnog Direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Suzane Јakab i Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalnog Ministarstva zdravstva i Ođeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

BiH krajem juna završava predsjedavanje SEEHN, a plenarni sastanak u Sarajevu je priprema za 4. Ministarski forum koji će biti održan 3. i 4. novembra u Kišnjevu, Moldavija.