latinica  ћирилица
28/06/2016 |  12:21 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Dodik: Važno da se srpski narod okupi oko vidovdanske tradicije (AUDIO)

"Važno je da se srpski narod okupi oko vidovdanske tradicije i vrijednosti koje baštini Vojska Republike Srpske", izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik danas na Ozrenu, gdje prisustvuje obilježavanju krsne slave Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.


Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je, u specijalnoj emisiji radija Republike Srpske posvećene Slavi VRS, posebno istakao da se mlada generacija treba vaspitavati na slobodarskim tradicijama.

- Okupljanje povodom Vidovdana i krsne slave naše vojske ima poseban značaj za nas Srbe, s obzirom na to da znamo da je Vojska Republike Srpske učinila odlučujući korak da odbrani svoj narod, a kasnije i da se odbrani konstituisana Republika Srpska koja je stvorena političkom voljom njenog naroda - rekao je predsjednik Srpske, te izrazio zadovoljstvo što je u to vrijeme, kao poslanik u NSRS, učestvovao u donošenju svih važnih odluka za Republiku, posebno odluke o njenom konstituisanju i odluke o formiranju VRS 12. maja.

- To je bio siguran znak da ćemo odbraniti sve ono što jeste srpski narod i što jeste Republika Srpska. Sjećanje na tu veliku ulogu VRS se ne gubi, posebno na Vidovdan koji je od istorijskog značaja za nas Srbe - poručio je predsjednik.

Predsjednik Srpske je rekao da je VRS ostvarila svoj osnovni cilj i zadatak, a to je odbrana srpskog naroda i Republike Srpske, te podsjetio da je Vojska Srpske nastala kao zakonska i politička volja srpskog naroda.

- Komandant VRS Ratko Mladić je uspješno komandovao vojskom i VRS je ostvarila svoj osnovni cilj i zadatak, a to je odbrana srpskog naroda i Srpske, koja je formirana ranije donesenom odlukom Narodne skupštine - istakao je Dodik na Ozrenu.

On je izrazio zadovoljstvo što je obilježavanje Krsne slave Vojske Republike Srpske svake godine sve bolje i organizovanije.

- Imamo namjeru da sljedeće godine na današnji dan ovdje postrojimo pripadnike Vojske Republike Srpske, veterane prije svega, u uniformama VRS kako bi na dodatni nivo podigli sjećanje i njegovanje tradicije VRS - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je volja i namjera Srpske da obilježavanje Krsne slave VRS bude što masovnije, zbog čega se organizuje na različitim mjestima širom Srpske.

- Naredne godine ćemo to učiniti i na Romaniji i na taj način ljude animirati, prije svega mlade, da razumiju i znaju šta je VRS - istakao je Dodik, navodeći da je srpski narod tradicionalno privržen vojsci.

On je izrazio zahvalnost Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku Oružanih snaga BiH, koji baštini tekovine Vojske Republike Srpske.

Dodik je rekao da Srpska ne smije ostati imuna na turbulencije u političkim odnosima i bezbjednosne prijetnje koje nosi savremeni svijet i s tim u vezi treba prilagoditi svoje resurse.

Govoreći o opredjeljivanju u vezi sa članstvom u NATO, Dodik je podsjetio da se u odlučivanju o tom pitanju, iz kolektivnog pamćenja Srba ne može izbrisati agresija koje je ova alijansa činila s obje strane Drine. 

Izvor: RTRS, Srna