latinica  ћирилица
28/06/2016 |  13:47 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Mustafić: Sudu BiH smeta istina o Srebrenici

Sud BiH je institucija u kojoj se ne dozvoljava i kojoj smeta istina, a BiH je jedina zemlja u kojoj se sve može kupiti, pa i sloboda, rekao je svjedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić nakon prekida današnjeg suđenja ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.
Ibran Mustafić - Foto: SRNA
Ibran MustafićFoto: SRNA

"Došao sam danas da definitivno otvorim Pandorinu kutiju koja se zove Srebrenica. Cijela javnost zna da je Srebrenica prodata, isto kao na stočnoj pijaci. Zna se šta je srpska strana počinila, Alija Izetbegović je učesnik toga, a mafija iz Srebrenice na čelu sa Naserom je saučesnik. Sve je pripremljeno, međunarodna zajednica je dala mig i sve je tako završeno", rekao je Mustafić.

Citirajući izjavu advokata Vasvije Vidović na suđenju Oriću u Hagu, koja je rekla da je zločina u Srebrenici bilo, a da je njen zadatak da dokaže da je Orić nevin, Mustafić kaže da će na kraju ispasti da su počinioci zločina nevine pokopane žrtve, a da je kompletna srebrenička mafija koja je na slobodi i koja "još uvijek pere ogromne količine novca" heroji.

"Oni su heroji obmane Srebrenice, a ja spašavam čast nevine djece koja su stradala", poručio je Mustafić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić prekinuo je suđenje zbog, kako je obrazložio, neprikladnog ponašanja svjedoka i radi zaštiti digniteta suda.

S obzirom da je Orićeva odbrana informisala Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom "trajno poremećene ličnosti", Sud je, nakon kraće pauze, predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

"Tužilac me upoznao šta je odbrana pripremala kao argument. Јa već 12 godina nastojim da dokažem svoj invaliditet i oboren mi je kompletan predmet. Iz Srebrenice su zdravi ljudi, koji nisu ogrebani, 90 i 100 odsto ratni invalidi, a ja to ne mogu da dokažem. Preživio sam atentat 1993. godine, kada su išli da ubiju kompletnu moju porodicu, dvije zasjede i atentat 1995. godine, kada je na mene ispaljeno 96 metaka, kao i devet i po mjeseci katastrofalnog ropstva", rekao je Mustafić.

On tvrdi da kompletnu političku situaciju, pa i rad pravosuđa, režiraju Bakir Izetbegović i Izvršni odbor SDA, te ih je pozvao "da izađu na test inteligencije", na kojem će dokazati da je on inteligentniji od "jedne banditsko mafijaške izdajničke organizacije".

"Јa sam izuzetno inteligentna osoba koja je, nažalost, dovedena u poziciju da ima teške snove, jer preživjeti ono što sam ja, a nemati posljedica po pitanju sna, zaista je nemoguće", rekao je Mustafić.

On je naveo da je imao više problema i poslije rata, te da je, nakon što je vidio šta su i kakvi tužilaštvo i neki organi koji treba da sprovode zakon, podnio tužbu protiv samog sebe, kao disidenta.

"Moja bezbjednost bila je u rukama Alije Izetbegovića, dok je bio živ, a to je naslijedio njegov sin, koji je ovđe šef mafije. Samo na njegov mig mogu da se dogode teške stvari, pa i pitanje moje bezbjednosti. Јa se nikoga ne bojim. Јa sam čovjek od istine", poručio je Mustafić.

On je potvrdio da će nastojati da se u narednom periodu pojavi na sudu, te da će nastojati da održi konferenciju za novinare na kojoj će pokušati da dokaže da su Sud i Tužilaštvo BiH, pa i kompletno pravosuđe, osim par rijetkih pojedinaca, "instituti za zaštitu mafije i ratnih zločinaca".

"Ovo je montiran proces, a ja znam ko obrađuje svjedoke i ko su intimni prijatelji. Ovđe je na snazi jedna uvriježena, sa svih strana zločinačka koalicija koja drži sve u svojim rukama. Dovoljno je da kažem da je Naser iz moje ruke hljeb jeo, ja sam ga doveo, a ja sam danas, kao i u ratu, čovjek za odstrel", kaže Mustafić.

Mustafić, koji je autor knjige "Planirani haos-Srebrenica 1990-1996", kaže da privodi kraju i svoje drugo djelo koje će možda nositi naslov "Nastavak planiranog haosa" koji traje 20 godina.

"Na ovim prostorima, psi rata su postali kerovi mira", zaključio je Mustafić.