latinica  ћирилица
28/06/2016 |  14:47 | Autor: TANЈUG

Lozana- Do kraja godine odluka o prijemu Kosova u UEFA

Arbitražni sud u Lozani formirao je vijeće, koje bi, kako se očekuje, do kraja godine trebalo da donese konačnu odluku o žalbi Srbije povodom odluke UEFA da u svoje članstvo primi Kosovski fudbalski savez.
UEFA    (Foto:uefa.org) -
UEFA (Foto:uefa.org)

Vlasnik advokatske kancelarije “Lanski, Gancger i partner" Gabrijel Lanski, koja je u ime Fubalskog saveza Srbije podnijela žalbu Sudu u Lozani, rekao je Tanjugu da je povodom žalbe formirano arbitražno vijeće i da je siguran da će donijeti ispravnu odluku, koja će biti u skladu sa propisima.

Upitan kada očekuje odluku suda koja će biti konačna i obavezujuća za obje strane, Lanski je naveo da je uvjeren da će “se o tom slučaju sud oglasiti još tokom ove godine".

Ugledni austrijski advokat smatra da je UEFA prekršila svoj statut time što je kosovski fudbalski savez primila u svoje članstvo.

Prema njegovim riječima, čak i klub odgajivača ptica ima jasan pravilnik pod kojim uslovima može biti primljen novi član – odgajivač, a ako se to ne poštuje slijedi tužba.

Posebno za važnu organizaciju kakva je UEFA, moraju važiti ista pravila, smatra Lanski.

“Ako postoje jasna pravila da članice te fudbalske organizacije mogu biti savezi čije su zemlje prihvaćene u Ujedinjenim nacijama, onda ne možemo da kažemo "nema veze što Kosovo nije u toj svjetskoj organizaciji, primimo ih", naglasio je Lanski.

On je istakao da UEFA po svom statutu nije smjela da primi kosovski fudbalski savez u članstvo.

"Ne želim da prejudiciram odluku Arbitražnog suda, ali, jasno je da je prekršen statut", podvukao je on.

Upitan kako to da on kao advokat iz Austrije, zemlje koja je među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, podnosi tužbu na odluku UEFA, Lanski odgovara da on ne mora da se ponaša kao zemlja čiji je državljanin.

“Austrija nije sugerisala da se kosovski fudbalski savez mora primiti u članstvo UEFA. To je odluka UEFA. Uz to, postoje i članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Činjenica je svakako da Kosovo nije članica UN i da UEFA zbog toga nije smjela tako da odluči", poručuje Lanski dodajući da se fudbal ne smije ispolitizovati.

"A to što je Kosovski fudbalski savez primljen u UEFA a da za to nije bilo osnova po statutu tog saveza, jeste politizacija", zaključuje Lanski.