latinica  ћирилица
28/06/2016 |  15:21 | Autor: SRNA

Vigemark: Unija nema namjeru da potkopava privredu i poljoprivredu BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je u Sarajevu da EU, kada je riječ o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nema namjeru da potkopava privredu i poljoprivredu BiH, nego da pomogne.
Lars Guner Vigemark - Foto: nezavisne novine
Lars Guner VigemarkFoto: nezavisne novine

"Vaši poljoprivredni proizvođeči, bilo da su u Republici Srpkoj ili Federaciji BiH, mogu uživati samo pogodnosti i ako ima konkretnih zabrinutosti dajte da o tome otvoreno razgovaramo", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU apelovao je da se ne pravi politička utakmica od svakog pitanja u BiH, ističući da su neke od brojki koje su iznesene u vezi sa ovim pitanjem prenapuhane.

"Više puta sam se sastajao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i razgovarali smo, između ostalog, i o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Meni lično nikad nije pominjao bilo koje brojke i vjerujte potpuno mi je nepoznato o kojim ciframa govori, rekao je Vigemark.

On je istakao da, nezavisno od toga, cijelo pitanje zadire u suštinu odnosa šta EU i međunarodna zajednica rade u ovoj zemlji.

"Ukoliko ste sklopili jedan međunarodni ugovor ili sporazum i stupili u takav ugovorni odnos kao strana ste dužni da ispoštujete njegove odredbe. BiH ima obavezu da prilagodi svoje trgovinske tokove kao rezultat procesa proširenja EU, a možda, ako izgubimo zemlju članicu, moraćemo raditi obrnut proces", dodao je Vigemark.

Govoreći o objavljivanju podataka popisa šef Delegacije EU je rekao da međunarodna zajednica podržala održavanje popisa stanovništva u finansijskom smislu ali i ekspertima i na tehničkom nivou.

On je ponovio da je popis održan u skladu sa smjernicma Međunarodne monitoring misije koja okuplja predstavnike EU, UN agencije i Savjeta Evrope.

"Poznato je svima da se cijeli spor i kontroverza o pitanju popisa svodi na nekih desetak hiljada popisanih, odnosno, njihovog statusa da li su rezidenti ili nerezidenti, kao i njihove nacionalne pripadnosti. Stavovi su različiti ali je, istovremeno, međunarodna monitoring misija jasno rekla da je sve urađeno u skladu sa smjernicama koje su izdali", rekao je Vigemark.

On je dodao da još nikom nisu poznati konačni rezultati popisa koji će biti objavljeni krajem ove sedmice.

"Ne znam da li će Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi biti u mogućnosti da objave sve rezultate popisa jer je standardna praksa da se rezultati objavljuju fazno i u dijelovima, kako i kada budu obrađeni", rekao je šef Delegacije EU.

Vigermark je napomenuo da je to odluka koju će donijeti nadležna tijela, te da mu se čini da je u ovoj zemlji nemoguće donijeti bilo kakvu odluku bez određenog politizovanja ili političkog uplitanja.