latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:22 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Dodik: Nema odlučivanja bez jasnog stava Srpske (VIDEO)

Da li ćemo ući u NATO, odlučiće narod u Srpskoj i to na referendumu, poručio je predsjednik Dodik, podsjećajući da srpski narod još nije zaliječio rane od NATO bombardovanja Srba u BiH i na Kosovu. Nema odlučivanja bez našeg stava. Odbijanjem Srpske, spriječeno je izjašnjavanje Predsjedništva o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za koje su, kaže Dodik, glasali i srpski ministri.
Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Ozren - Proslava Vidovdana - Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Srpska je odbacila predloženu adaptaciju Sporazuma, jer su svi jedinstveni da je pogubna za domaću privredu i prerađivačku industriju, rekao je Dodik i dodao da se moraju uvažavati stavovi Srpske, koji se ne mogu kreirati u Sarajevu pod pritiskom stranaca ili neke atmosfere.

"Treba znati da je Savjet ministara saglasnošću naših ministara već glasao za taj adaptirani sporazum i da je još preostalo da se izjasni Predsjedništvo BiH", podsjetio je Dodik i podsjetio da nema odlučivanja u zajedničkim institucijama dok nema jasnog stava iz RS.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović smatra da je dobro što se Predsjedništvo juče nije izjašnjavalo o Sporazumu. Preglasavanje, kaže, ne može pokrenuti BiH.

"Uvjeren sam da smo juče napravili dobar izlaz na sjednici Predsjedništva. Primili smo k znanju informaciju koja nam je došla od Savjeta ministara koje je jednoglasno usvojilo ovaj dokument koji je jasno ukazao da je adaptacija SSP-a vođena dosta dobro", rekao je Čović.

Uz SPP, u fokusu je i dalje pitanje popisa stanovništva. Za četvrtak je najavljena objava rezultata, smatra predsjednik Srpske, dodatno će usložniti situaciju u BiH. U specijalnoj emisiji Radija RS Dodik je ponovio jedinstven stav Srpske protiv usvojene metodologije.

"Ignorisanje naše volje i našeg stava kojim se traži poštivanje zakona samo će dodatno usložiti situaciju u BiH. Pobornik sam sam pristupa da, ako mislite tako da radite, onda nas nema u odlučivanju u BiH, radite kako hoćete u BiH, mi ionako hoćemo da izgradimo RS", naglasio je Dodik.

Da je odluka direktora bh. Agencije za statistiku stvorila nepovoljan politički ambijent, priznaje i Čović. Kaže, ne možemo zatvoriti pred političkim problemom, a o tome kako ga riješiti putem institucija razgovarano je juče u Sarajevu.

"Imamo priliku u naredna dva ili tri dana napraviti određene izmjene i vratiti se koliko toliko u okvir jedne kolegijalne rasprave. Vjerujem da oko toga još ima prostora da se politički dogovorimo", dodao je Čović.

Čović je ocijenio neprimjerenom poruku Ćamila Durakovića da državni vrh Srbije nije dobrodošao u Srebrenicu. Istovremeno, oni koji su smatrali da je premijer Srbije trebalo da oštrije reaguje, danas su dobili odgovor - to što ne odgovaramo na tuđe ružne gestove nije naša slabost, već snaga, kaže Vučić.

Za Srbiju je važno da ima stabilnost i da ne dozvoli da bude uvučena u konfrontacije, kako bi nastavila sa reformama, zaključio je Vučić.