latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:36 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Vidovdan obilježen u Srbiji (VIDEO)

Vidovdan su obilježili Srbi na Kosmetu. Pored nekoliko stotina vjernika sa Kosova, iz centralne Srbije i iz Crne Gore, Vidovdanskim svečanostima su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.
Parastos na Gazimestanu (foto: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU) -
Parastos na Gazimestanu (foto: © AP Photo/ VISAR KRYEZIU)

Kratkom šetnjom ulicama Gračanice, mladića obučenih u odjeću srpskih srednjovjekovnih vitezova, počelo je obilježavanje Vidovdana na Kosmetu. U manastiru Gračanica, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, u okviru centralne komemorativne svečanosti povodom Vidovdana, položio vijenac na spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu.

Nikolić, koji je predvodio najvišu državnu i vojnu delegaciju, vijenac je položio uz zvuke himne Srbije koju je intonirao orkestar Garde Vojske Srbije.

U prisustvu više od 1.000 Srba, Vidovdanske svečanosti nastavljene su služenjem pomena kosovskim junacima izginulim u bici protiv Turaka na Vidovdan 1389. godine na Gazimestanu. Parastostu na Gazimestanu prisustvovala su i predstavnici Odbora iz Republike Srpske, za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Otkriven spomenik Caru Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

Nakon pomena palim borcima, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice otkriven je spomenik knezu Lazaru. Lazar je ovdje da ostane, jer su Srbi ovdje da ostanu, poručio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 "Svoj narod i državu možete voljeti na razne načine, jer ne postoji ekskluzivna vrsta patriotizma, ali se Srbija ne može voljeti bez Kosova i Metohije", rekao je Đurić.

Uprkos velikom broju policije i ove godine obilježavanje Vidovdana nije moglo da prođe bez incidenata. Dvije osobe su povrijeđene pošto su za sada još nepoznate osobe kamenovale kombi sa Srbima koji su se vraćali sa Gazimestana.