latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:45 | Autor: B92

Češka: Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje djece

Ustavni sud Češke ukinuo je odredbu Zakona o registrovanom partnerstvu koja je istopolnim bračnim partnerima u Češkoj zabranjivala da usvajaju djecu.
Istopolni brak - Foto: ilustracija
Istopolni brakFoto: ilustracija

"Odredba je u suprotnosti s ljudskim pravom na dostojanstvo. Isključuje iz određenog prava jednu grupu ljudi samo zato što su sklopili registrovano partnerstvo. Pretvara ih tako u osobe niže vrste, bez razloga ih žigoše da su manje vrijedni, radikalno drugačiji od ostalih i nesposobni da se pobrinu za djecu", obrazložio je sudija Vojteh Šimiček.

Ustavni sud bavio se pitanjem usvajanja djece u istopolnim brakovima na zahtjev Gradskog suda u Pragu zbog Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je s liste čekanja za usvajanje djeteta na kojoj je kao bio bez problema kao gej pojedinac, izbacila kada je sklopio istopolni brak, pošto češki zakon o istopolnim brakovima ne predviđa mogućnost usvajanja djece, čak ni deteta sa kojim u to registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

Česi su u načelu vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i stabilno oko 68 odsto nacije ne vidi nikakav problem u istopolnim brakovima, koji ipak nisu potpuno u rangu bračne zajednice muškarca i žene, ali svega 17 odsto Čeha bi po raznim anketama prihvatilo da LGBT parovima da pravo da usvajaju djecu.