latinica  ћирилица
29/06/2016 |  11:48 ⇒ 11:51 | Autor: Agencije

Ovo povrće je zdravije skuvano

Većina povrća zdravija je sirova jer se puno hranljivih sastojaka ne gube kuvanjem, ali možda će vas iznenaditi informacija da postoji i povrće koje je zapravo znatno bolje baš kuvano.
Povrće (Foto: Thinkstock) -
Povrće (Foto: Thinkstock)

Ljubitelji sirove hrane možda će se opirati ideji da nešto može biti bolje kuvano, ali termički proces kod nekog povrća ljudima zapravo olakšava varenje i povećava količinu hranljivih stvari koje organizam apsorbuje.

Slijedi lista povrća koje je zdravije kuvano.

Mrkva

Mrkve su dobre za vid, a razlog za to je beta karoten – pigment koji tijelu služi kao izvor vitamina A i kao antioksidant. Neka istraživanja upućuju da beta karoten možda usporava dejstva starenja na mozak i pluća, ali s druge strane povećava šansu za rak kod pušača.

Istraživanje sprovedeno 2002. pokazalo je da kuvanje mrkve zapravo povećava količinu beta karotena koje tijelo na taj način dobija.

Paradajz

Svi volimo paradajz u gotovo svim njihovim oblicima – od sirovih do soseva – ali ako želite da izvučete najbolje iz njih, termički ih obradite. Ako se ograničavate na isključivo sirov paradajz, dobijate samo četiri odsto moćnih antioksidanata i likopen koje sadrže.

Sirov paradajz ima čvrste zidove koje znatno otežavaju njihovo varenje i apsorpciju svih hranljivih stvari. Јednom kad ga skuvate, paradajz tijelu daje likopen – pigment koji je dobar za kosti i zdravlje srca.

Špinat

Svi smo rasli uz Popaja koji je svoju ogromnu snagu dobijao od špinata, ali postoji li naučna osnova za to? Ako je gvožđe u krvi odgovor na to pitanje, onda je špinat zaista čudesna hrana.

Međutim gvožđe nije jedina hranljiva stvar koju špinat sadrži. To zeleno povrće puno je vitamina B.

Zašto je kuvanje špinata dobro? Odgovor je jednostavan – kuvanje povećava količinu špinata koju pojedemo u jednom obroku, pa i samim tim unos svih njegovih hranljivih stvari.

Šparoga

Špargoga sadrži veliku količinu vitamina A, C, E i K i antioksidante koji su dobri za borbu protiv upala. Međutim zbog čvrstoće vlakana, nekuvane se teško vare i ne daju puno hranljivih stvari.

Šparoge su niskokalorične i nemaju mnogo soli u sebi, ali zato su bogate kalcijumom, magnezijumom i cinkom i mineralima i bkelančevinama.

Bundeva

Iako sama ideja sirove bundeve nikome ne zvuči dobro, to ne znači da je nećemo staviti na ovu listu. Kuvana bundeva veoma je hranljiva (kao njena rođaka tikvica), jer je bogata antioksidantima poput beta karotena.

Bundeve takođe sadrže puno vitamina A i C, kao i kalcijuma i gvožđa.