latinica  ћирилица
29/06/2016 |  19:00 ⇒ 19:04 | Autor: novosti.rs

Naučite da kontrolišete bijes

Sasvim je normalno da se ponekad iznervirate, ali problem je ako ne umijete da kontrolišete bijes.
Bijes - Foto: ilustracija
BijesFoto: ilustracija

Ne samo zbog toga što tako upadate u neprijatne situacije, nego i zato što bijes negativno utiče na zdravlje - podiže nivo krvnog pritiska i povećava rizik od srčanog udara, depresije i anksioznosti.

Izabel Klark, klinički psiholog, specijalizovana za kontrolu bijesa, tvrdi da uvažavajući nekoliko savjeta, svako može da nauči da se ne nervira previše i da kontrolišete svoj temperament.

Prvi znaci bijesa

Posebnu pažnju obratite na tjelesnu reakciju: da li vam srce brže kuca, da li dišete brzo i plitko, da li vam se javlja napetost u mišićima... Ključno je, kaže Izabel Klark, da prepoznate ove upozoravajuće simptome prije nego što uradite nešto zbog čega ćete se kasnije kajati. Kada vas neko ili nešto iznervira, udahnite duboko i izbrojite do dva. Zatim izdahnite, pa ponovite duboko udisanje i pokušajte da se fokusirate na to kako vam se mišići opuštaju kada izdišete. Psiholog savjetuje da ovu tehniku disanja počnete da vježbate odmah jer neće "raditi" odmah kada ste napeti.

Šta vas nervira

Bijes zapravo predstavlja energiju koja "mobiliše" tijelo za akciju, ali je važno da kontrolišemo tu energiju. Psiholog savjetuje da zapisujete šta je to što vas nervira, kako vaše tijelo odgovara na taj bijes i kako reagujete u takvim situacijama.

- Zapišite sitnice koje vas iznerviraju, ali i krupne stvari, a zatim pokušajte da vidite da li postoji neki obrazac u situacijama koje izazivaju bijes u vama - kaže dr Klark.

Zbog čega "gubite razum"

Sa liste stvari koje su vas iznervirale, izdvojite situacije zbog kojih se "izgubili razum" od bijesa. Dr Klark kaže da ljudi koji dolaze na terapije kontrole bijesa često tvrde da njihov bijes dolazi niotkuda i jednostavno ih preplavi. - Kopajući dublje po osjećanjima na terapijama, postaje jasno da neke konkretne situacije kod njih izazivaju eksploziju bijesa, a druge ne, kaže psiholog.

Ona savjetuje da, kada utvrdite zbog kojih to situacija gubite kontrolu nad bijesom, pokušate da shvatite da li je možda na to uticao i nedostatak sna, glad, bol, stres, alkohol ili neki drugi faktor. Kada otkrijete faktore koji dovode do toga da pobjesnite, razmislite kako možete da utičete na taj faktor - ako je razlog nedostatak sna, na primjer, pokušajte ranije odlazite na spavanje.

Ne ignorišite emocije

Ako blokirate emocije na jednom mjestu, one će se ispoljiti negdje drugde. Bijes koji držite u sebi pretvoriće se u stres, pa će tijelo svakog trenutka biti spremno za akciju - kaže Izabel Klark. - Fizička aktivnost može pomoći da se riješite bijesa, ali i otvoren razgovor sa osobom koja vas je iznervirala o temi koja je za vas bila iritirajuća.