latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:30 ⇒ 12:44 | Autor: RTS

Više ječma – manji rizik od dijabetesa

Istraživači sa univerziteta Lund potvrdili su da redovno korišćenje ječma u ishrani popravlja opšte zdravstveno stanje, smanjuje koncentraciju šećera u krvi i tako umanjuje rizik od pojave dijabetesa.
Јečam - Foto: ilustracija
ЈečamFoto: ilustracija

Јečam sadrži specifičnu mješavinu biljnih vlakana koja regulišu nivo šećera u krvi, umanjuju apetit i smanjuju rizik dobijanja određenih bolesti srca.

Švedski naučnici su došli do tog zaključka na osnovu istraživanja u kojem su pratili zdravstveno stanje zdravih ljudi srednjih godina. Ispitanici su tri dana jeli hljeb umiješen uglavnom od ječma.

Poslije 11‒14 sati od konzumiranja posljednjeg obroka kod ispitanika su analizirani faktori koji utiču na javljanje dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Utvrđeno je da se metabolizam učesnika u istraživanju poboljšao za svega 14 sati, uz još neke blagodeti kao što su: kontrola apetita, snižen nivo šećera i insulina u krvi.

- Pošto bi učesnici pojeli hljeb, u njihovom organizmu bi došlo do rasta crijevnih hormona koji regulišu apetit i metabolizam, kao i hormona koji učestvuju u smirivanju blažih hroničnih upala u ljudskom tijelu. Takvi efekti bi u dužem periodu mogli da zaustave dijabetes i bolesti srca - rekla je profesorka Ana Vilson i dodala da je iznenađujuće ali i obećavajuće to što adekvatan izbor smjese biljnih vlakana za kratko vrijeme može dobro djelovati na zdravlje.

Јoš jedno istraživanje naučnika sa Univerziteta Gotenburg u Švedskoj takođe je pokazalo da ječmena vlakna uzrokuju rast crijevne bakterije Prevotella copri, koja je direktno odgovorna za nivo šećera u krvi i koja može da umanji broj štetnih bakterija u crijevima.