latinica  ћирилица
30/06/2016 |  17:56 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

U Sarajevu, bez saglasnosti Srpske, objavljeni rezultati popisa u BiH (FOTO/VIDEO)

Agencija za statistiku BiH objavila je danas konačne i zvanične rezultate popisa stanovništva.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

Prema tim podacima koje Republika Srpska neće priznati niti objaviti u BiH živi 3. 531.159 stalnih stanovnika.

Objavljeni su podaci o nacionalnoj strukturi stanovništva, njihovoj vjeroispovjesti, jeziku te obrazovni, ekonomski i drugi pokazatelji.

Prezentaciji rezultata nije prisustvovao nijedan predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH,kao ni Srbi zaposleni u Agenciji za statistiku BiH.

U Sarajevu, bez saglasnosti Srpske, objavljeni rezultati popisa u BiH

Objavljeni rezultati popisa po svim pokazateljima utvrđeni su prema spornoj metodologiji koja, da podsjetimo, kao stalne stanovnike BiH priznaje i 196 000, uglavnom Bošnjaka koji žive i rade u inostranstvu.

Zato i ne čudi da je Bošnjaka više od 50% u BiH.

Poražavajući podatak da je od prijeratnih 600 000 Srba na teritoriji sadašnje FBiH ostao tek deseti dio,manje od 60 000 Srba.

Velimir Јukić kaže da ga žalosti što niko iz Srpske nije prisustvovao objavljivanju rezultata popisa ,zato su iz prvog reda sve to pratili najviši zvaničnici SDA. Nezvanično, bila je namjera da se rezultati objave u PS BiH što srpski kadrovi nisu dozvolili pa je to urađeno u hotelu Evropa.

U Sarajevu, bez saglasnosti Srpske, objavljeni rezultati popisa u BiH

Zbrajanjem popisnica prema Јukićevoj metodologiji, desilo se prvi put u istoriji ovih prostora da Bošnjaci premaše magičnu cifru od 50% od ukupnog broja stanovnika . Srba tek nešto više od milion, a Hrvata upola manje. Rezultati koji mogu biti zamah bošnjačkoj politici o budućem ustrojstvu BiH.

Od ukupno 3 531 159, Bošnjaka je 1 769 463 ili 50,11%

U Republici Srpskoj broj Bošnjaka blizu 15%,Srbi najbrojni, a Hrvata nepunih 30 000. U Federaciji BiH Bošnjaci dominiraju, Hrvati na procentu od 22%, Srbi na nivou statističke greške manje ih nego onih koji se izjašnjavaju kao ostali. U Brčko Distriktu živi blizu 84 000 stanovnika, nacionalna zastupljenost blago izbalansirana.

U BiH najviše je onih koji se mole Alahu, pravoslavaca srazmjerno broju Srba, katolika broju Hrvata.A teista i onih koji vjeruju drugom Bogu blizu 80 000.

Više od 50% stanovnika u BiH izjasnilo se da im je maternji jezik bosanski, srpski govori i piše trećina stanovnika. Zanimljivo da se čak 55 000 izjasnilo da govori nekim drugim jezikom.

U Sarajevu, bez saglasnosti Srpske, objavljeni rezultati popisa u BiH

Na opravdane kritike iz Republike Srpske da je usvojena metodologija nezakonita, a objavljeni rezultati beskorisni i netačni, Velemir Јukić se ne obazire. Odbija da komentariše navode da je spornu metodologiju popisa donio kako bi izbjegao zatvor. O ostavci na koju ga je pozvao i stranački šef Dragan Čović ne pomišlja.

Јukić i bez odgovora kako je vodeći bošnjački statističar Hasan Zolić još prije pola godine prognozirao da će Bošnjaci biti na koti višoj od 50% što je i projektovani cilj bošnjačke politike.

Dobijeni podaci za Njih su zakovani i pitanje je da li i apelacija Mladena Bosića Ustavnom sudu BiH može šta promjeniti.

Iako je objavljivanje rezultata popisa stanovništva bez saglasnosti RS samo po sebi skandalozno, incident nije izostao.

Popis je pokazao da se stanovništvo koncentriše oko velikih gradova. U RS to je Banja Luka sa 185 042 stanovnika.

Prosječna starost stanovništva u Srpskoj više od 40 godine a slaba naseljenost istoka Srpske tjera na brigu.

Nepismenih na nivou BiH je 2,82%, a u RS 3,17%. Radno sposobnih stanovnika u Republici Srpskoj u vrijeme popisa bilo je 1.054 733 od čega 376 hiljada zaposlenih i 120 hiljada nezaposlenih.