latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:05 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Košarac: Definitivni poraz i slom politike SzP

Objavljivanje nelegalnih i netačnih rezultata popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine predstavlja definitivan poraz i konačan slom politike takozvanog Saveza za promjene, ocijenio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.
Staša Košarac -
Staša Košarac

Košarac je naglasio da je, nakon arogancije, samovolje i otvorene podrške bezakonju koju su najviši zvaničnici SDA pokazali u vezi s pitanjem popisa, svima jasno da su predstavnici takozvanog Saveza za promjene u protekle dvije godine bili marionete Bakira Izetbegovića i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice uz čiju su pomoć i ušli u vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

- Većina predstavnika takozvanog Saveza za promjene pokazala je nespremnost i nemoć da se suprotstave odlukama i potezima Bakira Izetbegovića, koji su u potpunoj suprotnosti volji srpskog naroda i izrazito su štetni po interese Republike Srpske. Čak i kad se s takvim odlukama ne slažu, predstavnici takozvanog Saveza za promjene odbijaju da koriste instrumente koji su im na raspolaganju kako bi zaštitili interese Republike Srpske. Umjesto snažnog i odlučnog korištenja tih instrumenata, predstavnici takozvanog Saveza za promjene rade ono što su prije dvije godine obećali Bakiru i strancima - ne talasaju - upozorio je Košarac.

On je dodao da se "slom politike takozvanog Saveza za promjene najbolje prepoznaje kroz ponašanje SDS-ovih ministara u Savjetu ministara BiH", koji, kako kaže, jedno misle, drugo govore, a treće rade.

- Ministar /spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko/ Šarović, pod čijim je patronatom ispregovarana štetna adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, jedno priča strancima, drugo poljoprivrednicima, a treće javnosti Republike Srpske. Loše je kad sve to pomiješa ili zaboravi šta je kome rekao, a još gore je to što očigledno i dalje nema namjeru da prihvati stavove institucija Republike Srpske u vezi sa SSP-om - rekao je Košarac.

On je ponovio poziv predstavnicima Saveza za promjene da ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka u zajedničkim institucijama vlasti u BiH sve do razrješenja situacije u vezi s popisom, ali i do, kako je rekao, uspostavljanja mehanizma koordinacije u okviru kojeg se bez stavova iz Republike Srpske neće moći donijeti nikakva odluka u procesu evropskih integracija.

- Predstavnici takozvanog Saveza za promjene treba da odustanu od svoje promašene politike i da, umjesto s Bakirom Izetbegovićem i nedobronamjernim strancima, sarađuju sa institucijama Republike Srpske - zaključio je Košarac.