latinica  ћирилица
01/07/2016 |  11:22 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Ivanić: Potrebna revizija rezultata popisa (VIDEO)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da rezultati popisa stanovništva u BiH nisu tačni i relevantni, te da je potrebno izvršiti njihovu reviziju.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

- Svi u BiH znamo da rezultati ovog popisa nisu tačni i relevantni. Priču o popisu pretvorili smo u političku, što nije trebalo - rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ivanić je istakao da je nudio kompromis što nije prihvaćeno u Federaciji BiH, a posebno od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

On je ocijenio da BiH ne može da funkcioniše na sistemu preglasavanja, nego na kompromisu i dogovorima.

Ivanić je naglasio da Republika Srpska ne koči evropski put BiH, što je bilo i viljdivo tokom ove posjete Njemačkoj.

- Sav negativni ambijent u BiH počeo je nepotrebnom odlukom o popisu, te nespremnošću ključnih političkih ličnosti, posebno iz FBiH, da uđu u razgovor i postizanje kompromisa. Kompromis je bio dosta jednostavan, jer je trebalo za 200.000 građana jasno reći da žive u inostranstvu, a ovako smo dobili statističku iluziju - rekao je Ivanić.

On je upitao zašto je Tužilaštvo BiH na razgovor pozivalo direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića, ako nije riječ o direktnom političkom pritisku.

- Nemam namjeru da odustanem od pokušaja da dokažem koliko je u ovom procesu bilo zloupotrebe politike - kaže Ivanić.

Ivanić smatra da bi Srpska trebalo da objavi svoje podatke, te da bi to bilo bolje od organizovanja novog popisa.

On je istakao da će veoma brzo biti otvorene teme o popisu koje će postati svakodnevnica.

- Kako je moguće da Srba ima samo dva do tri odsto u FBiH u entitetu u kojem teku med i mlijeko i u kojem su ljudska prava do te mjere ispunjena da je glupo ne biti u takvom entitetu. Šta je to sa Srbima da neće da idu u FBiH u kojoj je sve skladno - upitao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, bošnjački dio Sarajeva mora zaustaviti priču o poželjnima i nepoželjnima i negativne izjave upućene Beogradu, odnosno ko nije dobrodošao za Srebrenicu.

- Nije normalno da premijer Srbije Aleksandar Vučić dođe u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, a doživi onakav napad. Za to još niko nije odgovarao, što je nedopustivo - konstatovao je Ivanić.

On očekuje da bi Predsjedništvo BiH uskoro trebalo da usvoji dokument pregled odbrane, jer su definisane njegove osnovne smjernice.

Osvrćući se na jučerašnju posjetu Njemačkoj članova Predsjedništva BiH, Ivanić je rekao da je veoma zadovoljan, jer njemački kancelar Angela Merkel ima izbalansiran pristup BiH.

- Njemačka je istinski posvećena BiH i razmotriće finansijsku pomoć, posebno poljoprivrednicima - naveo je Ivanić.