latinica  ћирилица
01/07/2016 |  19:47 | Autor: Agencije

Kako da ovog ljeta ne "izgorite" na suncu?

Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom zapravo ne štiti vašu kožu koliko mislite.

Kreme za sunčanje obično pružaju kraću i slabiju zaštitu od one kakvu vam obećavaju u reklamama, što znači da dugo izlaganje suncu nije preporučljivo ni u slučaju da nosite losion sa najvišim zaštitnim faktorom.

Ipak, postoji nekoliko načina da bar na neko vrijeme budete bezbjedni na suncu.

Odabir kreme

Birajte proizvode koji štite od obje vrste UV zračenja – UVA i UVB.

Na većini preparata naznačeni faktor zaštite odnosi se samo na UVB zračenje, pa bi trebalo da birate proizvode na kojima se eksplicitno navodi da štite od obje vrste zračenja.

Pošto pojedini izvještaji o zaštiti potrošača na Zapadu navode da čak 40 odsto krema za sunčanje zapravo preuveličava faktor zaštite naznačen na pakovanju, magazin “Consumer Reports“ preporučuje da birate preparate sa faktorom 40, kako biste povećali šanse da dobijete makar 30.

Izbjegavajte preparate na kojima je SPF označen većim brojem od pedeset, jer veći broj ne znači i da možete da provedete neograničeno vrijeme na suncu.

Nanošenje

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom stalno, čak i kad je oblačno. Takođe, vodite računa da koristite dovoljne količine kreme.

Prosječna osoba trealo bi da upotrebi oko dvije supene kašike kreme, mlijeka ili losiona na svim izložnim djelovima kože, a to je dva puta više od količine koju većina ljudi koristi.

Nanesite kremu barem 15 do 30 minuta pre nego što izađete, a onda nanosite na svaka dva sata ili češće ako idete na plivanje.

Tražite hladovinu

Naravno, najbolji način da se zaštitite od opekotina i smanjite rizik od raka kože je da izbjegavate izlaganje suncu.

Stručnjaci preporučuju da nađete hladovinu ili ostanete kod kuće u periodu od deset do 14 časova, kada je zračenje najveće.