latinica  ћирилица
01/07/2016 |  19:50 | Autor: SRNA

Sutra parastos jadovničkim žrtvama

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Hrvatskoj, sutra će biti služen parastos povodom Dana sjećanja na Јadovno 1941. godine, kada su ustaše na najsvirepiji način ubile više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Parastos jadovničkim žrtvama u 10.00 časova služiće sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Parastosu će prisustvovati i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Nakon parastosa, iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gđe će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine i Dana sjećanja na Јadovno danas je počelo Molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sjećanja na Јadovno 1941-2016. obilježava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Јadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Јadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.