latinica  ћирилица
01/07/2016 |  20:32 ⇒ 21:40 | Autor: TANЈUG

Okončana drama u centru Beograda

Poslije tročasovne drame, na nagovor pregovaraca, ljekar-major Vojske Srbijem Danilo Mladenović koji je ispred zgrade Ministarstva odbrane u Beogradu prijetio da će se zapaliti, odlučio je da odustane od suicidne namjere, prenijeli su beogradski mediji.
Vojnik se polio benzinom i prijeti da će se zapaliti - Foto: Screenshot/YouTube
Vojnik se polio benzinom i prijeti da će se zapalitiFoto: Screenshot/YouTube

Ispred zgrade Ministarstva odbrane u Beogradu major koji se ranije danas polio benzinom uz prijetnju da će se zapaliti i dalje sjedi, a na licu mesta su medicinsko osoblje i policija.

Major se polio benzinom jer je, kako je rekao novinarima, nezadovoljan što nakon više pokušaja nije unaprijeđen u viši čin.

Psiholozi i pregovarači su razgovarali s njim, dok je vojska obezbjeđivala mjesto.

Kako je Mladenović rekao novinarima, on je na ovaj način protestovao zato što je od 2011. godine želeo da bude načelnik odjeljenja fizijatrije Niške bolnice što mu nije bilo omogućeno.

Major je rekao da je štrajkovao glađu i protestovao već nekoliko dana ispred Ministarstva, i da je sinoć odveden na VMA, ali da se vratio ispred zgrade odlučan da istraje u svojim namjerama.

Ministarstvo odbrane je povodom ovog incidenta saopštilo da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Riječ je o mjestu načelnika Odeljenja - ljekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mjesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dvije specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo.

Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je riječ o mjestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš, ističe se u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je mijenjao svoje zahtjeve.

Prema posljednjem zahtjevu, Mladenović traži da bude postavljen na mjesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje djece. Međutim, djeca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtjev pravno neosnovan, dodaje Ministarstvo odbrane.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim, napominje se u saopštenju.

"Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.