latinica  ћирилица
01/07/2016 |  21:16 ⇒ 21:44 | Autor: SRNA

Banjaluka - "Konferencija beba" (FOTO)

U okviru manifestacije "Konferecija beba" u Banjaluci, Maksim Kovačević nagrađen je novčanom nagradom od 100 KM kao najmlađa beba rođena između dva Vidovdana prošle i ove godine.
Banjaluka - Konferencija beba - Foto: SRNA
Banjaluka - Konferencija bebaFoto: SRNA

Istim iznosom nagrađena je i Ivona Andrić, kao najstarija beba rođena u ovom periodu, dok je beba sa najviše braće i sestara Anastasija Štrbac.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović naglasila je da je tradicionalna manifestacija "Konferencija beba", koja je danas organizovana u parku "Petar Kočić" u Banjaluci jedan od načina da se podrži roditeljstvo, koje je jedna od najodgovornijih, ali i najljepših uloga koje priroda daje.

Davidovićeva je rekla da je u Republici Srpskoj prisutan pad nataliteta, te je potrebno na razne načine podržati porodice u povećanju članova.

"Cilj nam je da ova manifestacija postane tradicionalna, kako bismo pokazali koliko nam je stalo do beba i da poručimo da svaka beba treba da dobije brata ili sestru, a najbolje oboje", rekla je Davidovićeva prije početka konferencije.

Ona je podsjetila da se ova manifestacija okviru kampanje "Porodica za pet" održava u 29 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja promoviše petočlanu porodicu, te da je počela 20. juna u Oštroj Luci a završava se 10. jula u Prnjavoru.

Banjaluka - "Konferencija beba"

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasna Brkić rekla je da se svake godine u Banjaluci povećava broj rođenih beba, te navela da je od Vidovdana prošle do Vidovdana ove godine u gradu na Vrbasu rođeno 3.378 beba.

Brkićeva je naglasila da su osim ove manifestacije od velikog značaja i druge mjere pronatalitetne politike, te da Banjaluka čini koliko može da doprinese razvoju svijesti o potrebi rađanja djece.

"Grad sufinansira vantjelesnu oplodnju, te je ove godine sedam mladih bračnih parova iskoristilo tu mogućnost", rekla je Brkićeva.

Ombudsman za djecu Republike srpske Nada Grahovac izrazila je zadovoljstvo što je svake godine sve veći broj porodica koje učestvuju u ovoj manifestaciji.

"Cilj manifestacije je promovisati porodicu i rađanje, te je ona posebno značajna u malim sredinama zbog nedostatka drugih sadržaja za djecu i porodice", rekla je Grahovčeva.