latinica  ћирилица
01/07/2016 |  21:52 ⇒ 22:00 | Autor: SRNA

"Kozara etno 2016" okupio oko 600 učesnika iz pet zemalja (FOTO)

Međunarodni festival tradicije, običaja i narodnog melosa "Kozara etno 2016" u selu Piskavica, kod Banjaluke, okupio je više od 400 učesnika iz pet evropskih zemalja.
"Kozara etno 2016" Piskavica - Foto: SRNA
"Kozara etno 2016" PiskavicaFoto: SRNA

Predstavnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da je ovaj festival, koji se održava 12. put, prilika da se promovišu narodni običaji i tradicija, ali i seoski turizam.

Šukalo je istakao da je cilj ovog festivala, koji traje do ponedjeljka, 4. jula, da afirmiše i osnaži ruralni razvoj, na bazi kulturnih identiteta, te ima mnogo širi značaj, koji prelazi domen kulture.

"Tema ovogodišnjeg festivala `Kozara etno` je običaj izvođenja mlade iz kuće, u skladu sa kojim je i pripremljen performans tog običaja", rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, tokom prve festivalske večeri predstaviće se učesnici iz kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Poljske, Slovenije, Bugarske i BiH.

"U okviru programa biće izabran i najljepši par u narodnoj nošnji", rekao je Šukalo.

On je dodao da će narednih festivalski dana, osim revijalnog, biti održan takmičarski program.

"Izvorne pjevačke grupe sa područja Kozare takmičiće se u pjevanju ojkača, dok će biti organizovano i takmičenje u sviranju tambure trožice", naveo je Šukalo.

On je dodao da će u okviru Festivala kulturno nasljeđe Kozare dodatno promovisti i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini bacanje kamena sa ramena, kao stručni seminar o temi "Pjesme, igre i običaji Kozare, Lijevče polja i Banata".

Šukalo je naveo da će završno veče festivala na Tvrđavi "Kastel" obilježiti novina ovogodišnjeg festivala "Kozara etno fjužn", gdje će se predstaviti svjetska etno muzika.