latinica  ћирилица
05/07/2016 |  16:48 | Autor: RTS

Istezanje prije vježbanja? Bolje ne...

Istezanje je korisno za tijelo, ali nemojte se istezati prije vježbanja nego poslije, poručuju stručnjaci.
Vježba - Foto: Screenshot/YouTube
VježbaFoto: Screenshot/YouTube

Mit je da ćemo se povrijediti ukoliko se ne istegnemo prije vježbanja. Ono što treba da uradimo na početku svakog seta vježbi je da se zagrijemo.

Iako postoje različite vrste istezanja i neke mogu biti uključene u početni dio treninga, statičko istezanje nije na toj listi, poručuje Šon Arent sa Univerziteta Rutgers u Nju DŽerziju.

Kada sjednemo na pod, raširimo noge i pokušavamo da se što više primaknemo prstima na stopalima, to je tip istezanja potpuno nepoželjan na početku seta vejžbi, navodi Arent.

Kada istežemo "hladan", to jest nezagrijan mišić, objašnjava Arent, to je isto kao da smo stavili gumicu u frižider i onda je rastegli. Јedino što u takvoj situaciji možemo da dobijemo je pucanje mišića, na isti način kao što bi ta ohlađena gumica pukla, navodi ovaj stručnjak za fitnes.

Sa druge strane, kada je mišić zagrijan treba ga istezati da se ne bi skupio, ali i dalje pažljivo, do granice bola. Na taj način mogu da se izbjegnu povrede, bićemo fleksibilniji, tetive će bolje reagovati, a i ukupna pokretljivost tijela će biti bolja.

Onima koji i dalje smatraju da im je prije vježbanja neophodno istezanje Arent preporučuje dinamičko istezanje ili zagrijavanje. Riječ je o podizanju ekstremiteta i kružni pokreti, ali pri tome ne treba se zadržavati u ekstremnim položajima.

Na taj način zagrijaće se mišići, ali kroz pokrete koji će ličiti na protezanje, što se preporučuje prije aktivnosti poput kombinacija pokreta iz borilačkih vještina (šutiranje, podizanje nogu visoko).