latinica  ћирилица
06/07/2016 |  20:51 | Autor: B92

Evo zbog čega bi trebalo češće da jedete lubenicu

Otkrijte zašto je lubenica nova superhrana, koja će vam pomoći da zadržite savršenu liniju.
Lubenica (Foto: Harsha K R/Flickr.com) -
Lubenica (Foto: Harsha K R/Flickr.com)

Ne dozvolite da zbog visokog glikemijskog indeksa, lubenica za vas postane zabranjeno voće. Nova istraživanja su pokazala da ova voćka pomaže u održavanju tjelesne građe i zategnutih mišića, a uz sve to vam pruža prepoznatljivi slatki ukus, piše Men's Health.

Lubenica je bogata amino kiselinom L citrulin, koja je po podacima istraživača sa Univerziteta Sorbona ima veliki efekat na građu vašeg tijela. Ova supstanca ima gotovo magičnu sposobnost da uspori proces starenja i da duže zadrži postojanost mišića.

Studija iz magazina  Journal of Nutrition otkrila je da L citrulin, u poređenju sa drugim amino kiselinama u voću, pomaže da potrošite više masnih naslaga za 13 procenata i povećate mišićnu masu za čitavih 9 procenata.

Kako starimo broj ćelija u našem organizmu opada. To uzrokuje smanjenje mišićne mase i bolju podlogu za sticanje novih masnih naslaga.

Upravo zato, sok lubenice se smatra odličnim saveznikom, jer povećava proizvodnju regenerativnih proteina koji grade mišićnu masu i obnavljaju ćelije u organizmu.

Sve to će uticati da se osjećate energičnije i da potrošite više masnih naslaga, pa se lubenica zato smatra idealnom ljetnjom užinom.