latinica  ћирилица
08/07/2016 |  08:50 | Autor: novosti.rs

Zaštitite kosu od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od UV zraka.
Mokra kosa - Foto: ilustracija
Mokra kosaFoto: ilustracija

Zbog sunca i morske vode, kosa se oštećuje i isušuje, boja bledi, a vrhovi se lome i "cvjetaju". Zato izbjegavajte grubo trljanje kose peškirom, četkanje i vezivanje mokre kose jer se tada više lomi i naravno, nosite šešir.

* Koristite hidratantni šampon i regenerator koji intenzivno njeguju vašu kosu a ne sadrže paraben, sulfate, natrijum i hlor.

* Preparati sa UV zaštitom - Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od UV zraka. Oni sprječavaju da se izbijeljena kosa isušuje, a tamnu kosu štite od pojave crvenog pigmenta. I lak za kosu ili regenerator koji se ne ispira sadrže UV zaštitu, uvijek ih nanosite na vlažnu kosu, inače se neće apsorbovati.

Po povratku s ljetovanja, zaboravite, makar na kratko, na peglanje i feniranje kose, vezivanje repova ili punđe. Pustite je da se oporavi, a najbolje je da je malo skratite i počastite hranljivom maskom za suvu i oštećenu kosu koju možete i sami da napravite kod kuće.

MASKA POSLIЈE LjETOVANjA

Potrebno je: med, maslinovo ili ulje jojobe

Zagrejte malo meda da se rastopi, dodajte kašičicu maslinovog ili ulja jojobe i utrljajte u kosu. Ostavite 30 minuta, pa isperite.