latinica  ћирилица
11/07/2016 |  10:00 | Autor: SRNA

Ukrajinske snage ispalile preko stotinu granata na Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su 104 granate na Donjeck, Gorlovku, Јasinuvatu i naselja u južnom dijelu samoproglašene Donjecke Narodne Republike tokom posljednjih 24 časa, saopštile su danas bezbjednosne agencije ove republike.

"Od 19.30 časova u nedjelju do 3.00 časa jutros, ukrajinske snage su granatirale naselje Trudovskije na zapadu Donjecka, naselje Spartak, teritoriju aerodroma, naselja Zajcevo, Ozerjanovka, Širokaja i Železnaja Balka, Gagarinov rudnik u blizini Gorlovke, naselja Kominternovo, Sahanka i Lenjinskoje u okrugu Novoazovski", saopštile su bezbjednosne agencije DNR, prenosi TASS.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinske snage otvorile vatru iz naselja Marjinka, Širokino, Vodanoj, Avdejevka, Opitnoj, Artemovo, Talakovka, Vernetoretskoj, Kamenka i Zovanka.

Јoš se utvrđuju podaci o ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti.

Učesnici kontakt grupe za istočnu Ukrajinu složili su se da nadgledaju primirje, počevši od 30. aprila.

Samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, kao i snage iz Kijeva i dalje se međusobno optužuju za kršenje režima prekida vatre u Donbasu.

Prekid vatre predviđen je sporazumom iz Minska potpisanim 12. februara 2015. godine, nakon pregovora u takozvanom "normandijskom formatu", koji se održao u bjeloruskoj prijestonici, a koji su činili ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Fransoa Oland, njemački kancelar Angela Merkel i ukrajinski predsjednik Petar Porošenko.

Ovaj sporazum takođe predviđa povlačenje naoružanja, razmjenu zatvorenika, lokalne izbore u Donbasu, ustavnu reformu u Ukrajini i formiranje radnih podgrupa sa bezbjednosnom, političkom, ekonomskom i humanitarnom komponentom.