latinica  ћирилица
12/07/2016 |  08:46 ⇒ 08:54 | Autor: B92

Kiselo mlijeko da dotjerate liniju

Mlječni proizvodi ubrzavaju metabolizam pa se lakše gube kilogrami. Ova namirnica poboljšava imunitet, pomaže izbacivanje toksina

Kiselo mlijeko ne samo da ljeti osvježava i čini sitim, ova mlječna namirnica veoma pozitivno utiče na metabolizam, pa se koristi kao glavni sastojak u dijetama. Pomoću dijete sa kiselim mlijekom možete skinuti od pet do šest kilograma za 10 dana.

Kiselo mlijeko je izuzetno korisna namirnica koja normalizuje aktivnost organa za varenje, poboljšava imunitet, pomaže "skupljanje" i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Ono sadrži sve neophodne nutritive: masnoće, ugljene hidrate i proteine i zato spada u red kompletnih namirnica.

Kiselo mlijeko se dobija djelovanjem mlečno-kiselinskih bakterija (bacila i koka) - kao i kvasnih gljivica. Velika dijetetska vrijednost kiselog mlijeka je u tome što se pod dejstvom mlječne kiseline mijenja kolidna struktura masti i belančevina, tako da se dobijaju fine gromuljice koje organizam lakše vari i iskorišćava. Kiselo mlijeko sadrži određene materije koje potpomažu rastenju i razmnožavanju onih bakterija koje vrše sintezu vitamina B kompleksa.

Kombinujete kiselo mlijeko sa ostalim, zdravim namirnicama u dijeti koju preporučujemo, a pošto je u pitanju restriktivna dijeta, ne bi trebalo da se drži duže od 14 dana.

Količina kiselog mlijeka koju ćete koristiti u pojedinim receptima zavisi od želje i ukusa. Bitno je da se pojede 500 g kiselog mleka dnevno, a vi birate kako ćete ih rasporediti po obrocima.

Dok držite dijetu sa kiselim mlijekom, preporučuju se sljedeće namirnice:

* Prirodno kiselo mlijeko - 500 g dnevno
* Voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže)
* Meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i ćuretina sa odstranjenom kožicom i masnoćom)
* Povrće - do 300 g dnevno (paradajz, rotkva, krastavac, paprika)
* Zeleniš - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola).