latinica  ћирилица
13/07/2016 |  08:20 | Autor: 24sata.hr

"Kroksice" mogu izmijeniti izgled stopala

Stručnjaci upozoravaju kako stalno nošenje popularnih "kroksica" (papuča "kroks") dovodi do problema sa stopalima. Isti slučaj je i sa japankama i ostalom obućom koja ne stabilizuje petu.

Od stalnog nošenja "kroksica" mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi na stopalima, upozoravaju stručnjaci. Objasnili su da im nedostaje stabilnosti na peti.

- Kada je peta nestabilna, prsti imaju tendenciju da se stisnu što može dovesti do upale tetiva, deformisanja prstiju, problema s rastom noktiju, a pogoduje i nastanku kurjih očiju i žuljeva - objasnila je doktorica Megan Lihi i dodala kako "kroksice" ne bi trebalo nositi čitav dan.

Napomenula je da nisu problematične samo ove papuče, već i japanke te sva obuća koja petama ne daje stabilnost. Inače, pacijenti koji stalno nose "kroksice" najčešće se žale na bolove u stopalima.

Pazite kad kupujete kopije

Prije više od godinu dana njemačka javna televizija WDR poslala je na analizu 11 pari kopija "kroksica" različitih proizvođača. Supstance opasne za zdravlje pronađene su u svima, bez obzira na klasu, cijenu, proizvođača...

U šest pari opasnih hemikalija je bilo više od dopuštene zakonske granice. Sadržavali su veliku količinu kancerogenih materija koje u tijelo ulaze kroz kožu na stopalima. Da bi se to spriječilo trebalo bi nositi čarape.