latinica  ћирилица
13/07/2016 |  21:35 ⇒ 22:03 | Autor: RTS

Koju životinju je čovjek prvo pripitomio?

Među prvim životinjama koje je pripitomio čovjek ističu su koze: po nekim osobinama slične psima, izdržljive i moćnog vida. Ostaci prvih "domaćih koza" pronađeni u zapadnoj Aziji stari su više od devet hiljada godina.
Koze (foto:wykop.pl) -
Koze (foto:wykop.pl)

Istraživači su utvrdili da su koze veoma slične psima. Koze će vas, poput šteneta, gledati u oči ako im je nešto potrebno i na taj način tražiti pomoć, navodi se u studiji u časopisu "Pisma iz biologije".

Zahvaljujući arheološkim nalazima, utvrđeno je da su koze bile među prvim pripitomljenim životinjama; čovjek ih je gajio još prije 10.000 godina.

Ostaci prvih "domaćih koza", pronađeni su u zapadnoj Aziji, a stari su više od devet hiljada godina.

Zanimljivo je da i mužjak i ženka ove vrste imaju bradu. Nisu ljubitelji vode ‒ umiju da osjete dolazak oluje i često će se potruditi da nađu najbliže sklonište i prije nego što padnu prve kapi kiše.

Uz to, koze su skoro pa alergične na barice i blato koje će zaobilaziti u širokom luku.

Ako vam pogled ove životinje nekada djeluje zastrašujuće zbog neobičnih zenica, znajte da je riječ o prirodnom mehanizmu. On pruža široko vidno polje i omogućava kozama da ne budu zaslijepljene jakim sunčevim zracima, te na taj način lako uočavaju potencijalne opasnosti.

Koze su prilično izdržljive životinje i mogu preživjeti i na područjima sa vrlo malo trave. Јedina staništa koja im ne odgovaraju su pustinje.

Rađaju se sa zubima, a u zrelo doba ukupno imaju 32 zuba - 24 kutnjaka i osam sekutića. Koze pripadaju rodu preživara, pa je za protok hrane kroz njihov probavni sistem potrebno 11‒15 sati.

Veličina koza zavisi od rase. U Nigeriji se gaje patuljaste koze koje su teške tek dvadesetak kilograma. S druge strane, anglo-nubijska koza može biti teška čak 250 kilograma.