latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:39 ⇒ 18:44 | Autor: Agencije

Da li je korištenje aluminijumske folije štetno za zdravlje?

U domaćinstvima aluminijumska folija često služi za pakovanje hrane, a mnogi je koriste i prilikom pečenja.
Aluminijumska folija (Foto: vesti-online.com) -
Aluminijumska folija (Foto: vesti-online.com)

Neki naučnici tvrde da je aluminijumska folija štetnija nego što se to do sada vjerovalo, jer je miješanje aluminijuma sa hranom tokom pečenja veće od dozvoljenog. Nije novost da materije, tečnosti i gasovi apsorbuju više kada su zagrijani nego kada su hladni, ali Gada Basioni, naučnica sa Univerziteta u Kairu, tvrdi da je ta količina veća od one koju dozvoljava Svjetska zdravstvena organizacija.

Dozvoljen je unos 40 miligrama aluminijuma, dok porcija mesa pečenog u foliji može sadržavati i do 400 mg aluminijuma. Hrana koja sadrži paradajz sos i sok limuna najviše zadržava aluminijum.

Druga istraživanja su pokazala da veći unos aluminijuma predstavlja razlog za smanjen rast moždanih ćelija.

Istraživanje pokazuje da je aluminijum posebno štetan za ljude s oboljenjem kostiju. Naučnici širom svijeta pokušavaju pronaći vezu s visokim nivoom aluminijuma u mozgu pacijenata koji boluju od Alchajmerove bolesti. Povećan nivo aluminijuma imaju i osobe koje pate od osteoporoze i bolesti bubrega.

Ako se teorija egipatske naučnice pokaže kao isprava, ljudi će morati da pronađu druge načine za pakovanje hrane. Postoje mnogi materijali za zamotavanje koji sadrže aluminijum u sebi, ali njegovo miješanje s hranom sprečavaju drugi metali.