latinica  ћирилица
22/07/2016 |  14:39 ⇒ 22:24 | Autor: SRNA

Košarac: Mobilizacija bošnjačkih političara protiv referenduma u Srpskoj

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je Srni da pismo grupe bošnjačkih poslanika u kojem traže sastanak na nivou BiH u vezi sa održavanjem referenduma u Republici Srpskoj govori o potpunoj mobilizaciji bošnjačke političke komponente da bi koristeći dio međunarodne zajednice onemogućili provođenje referenduma.
Staša Košarac -
Staša Košarac

Ističući da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine i da je to prije proglašenja nezavisnosti BiH, Košarac je ocijenio da bošnjačaki parlamentarci i političke stranke na ovaj način pokazuju pretjeranu dozu negativne energije prema Srpskoj.

"Pravo je građana Republike Srpske da na referendumu odgovore na pitanje da li podržavaju činjenicu da Republika Srpska ima dan Republike", rekao je Košarac i dodao da će 25. septembar, dan za kada je zakazan referendum, biti dan demokratije i prilika da se svi građani Srpske jasno izjasne o referendumskom pitanju.

Prema njegovoj ocjeni, bošnjačka politička elita će vrijeme do 25. septembra iskoristiti da poznatim modelom pritiska na OHR i neke ambasade u BiH pokuša onemogućiti institucije Republike Srpske da provedu referendum.

"Mislim da treba da se odmaknu od takve aktivnosti. Mi smo potpuno odlučni da radimo za Republiku Srpsku, za ono što osjećamo, ne vrijeđajući nikoga", rekao je Košarac i poručio da institucije Srpske niko ne može spriječiti da u skladu sa Ustavom rade svoj posao i donose odluke koje su u interesu svih njenih građana.

On je dodao da nikakav Bećirović, niti ko drugi ne može ugroziti vitalne interese Republike Srpske i održavanje referenduma.

"To je potpuno jasno. Za nas je 9. januar rođendan Republike Srpske i apsolutno niko iz Federacije BiH nema pravo da se miješa u naše unutrašnje odnose", istakao je Košarac.

On je podsjetio da poslanici bošnjačkih stranaka u parlamentu BiH nisu podržali inicijativu kolega iz Republike Srpske da se okonča angažman stranih sudija u pravosudnim institucijama BiH.

"Očigledno su tada bošnjački političari i stranke u Federaciji više našli partnera u strancima nego u nama koji dolazimo iz Republike Srpske", naveo je Košarac.

Ističući da ni mnogo jače političke ličnosti u BiH u prošlosti nisu mogle da zaustave interese Republike Srpske, Košarac je rekao da to ne može ni ova grupa poslanika koja dolazi iz bošnjačkih stranaka.

Grupa poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, članovi stranaka sa sjedištem u FBiH, pozvali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da organizuju sastanak sa poslanicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih stranaka zbog odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

Poziv Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću uputili su Denis Bećirović, Saša Magazinović, Maja Gasal Vražalica, Mirsad Mešić, Mensura Beganović, Damir Bećirović, Šemsudin Mehmedović, Zaim Backović i Јasmin Emrić.