latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:19 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Blace kod Konjica – skoro cijelo srpsko selo na prodaju (FOTO/VIDEO)

Na teritoriji opštine Konjic prije rata je živjelo više od 7.000 Srba. U proljeće 1992. godine većina ih je napustila ognjište i do danas se nisu vratili.
Blace kod Konjica – cijelo srpsko selo na prodaju - Foto: RTRS
Blace kod Konjica – cijelo srpsko selo na prodajuFoto: RTRS

Selo Blace, nadomak Konjica, slika je povratka Srba u Federaciju BiH. Danas je u ruševinama, a Srba tamo nema. Zato je sve i začudio oglas da se u ovom selu prodaje 245.000 metara kvadratnih zemljišta, skoro čitavo selo. 

Nekoliko destina kilometara vožnje uskim makadamskim putem i stiže se u selo Blace kodk Konjica, na 1.218 metara nadmorske visine. Na prvi pogled, pejzaž kao sa razglednice. Seoska idila. Ali, stanovnika nema. U proljeće 1992. godine pripadnici tzv. Armije BiH ubili su ih ili protjerali. Sud BiH osudio je samo jednog Ibru Macića na 10 godina zatvora zbog ubistva nemoćnih starica.

Mile Kuljanin, bivši stanovnik sela Blace, ističe da su ubijene žene koje nisu mogle da bježe.

Foto: RTRS

- Ubijene su, polivine benzinom i zapaljene. Meni su ubijeni tamo i otac i brat - kaže Kuljanin.

Nakon krvavog pira, selo je spaljeno. A danas, poslije 24 godine, srpske kuće su u ruševinama.

Foto: RTRS

Srbi se ne vraćaju na svoja ognjišta. Pored zidova i temelja u ostacima srpskih kuća, sada pasu krave i ovce. U Blacama borave samo nomadi iz susjednih sela. Oni kažu da prijeratni stanovnici ne dolaze u selo.

Nedavno se pojavio i oglas za prodaju 245.000 zemljišta u Blacama. Na prvi pogled čitavo selo. Nekadašnji stavnovnici strahuju da će Srbi nestati i iz zemljišnjih knjiga i katastra.

Samir Mujagić, prodavac nekretnika, kaže da nije riječ o čitavom selu, nego parceli prije sela, te da vlasnik parcele posjeduje i tri kuće u Blacama.

Foto: RTRS

Nekadašnji stanovnici Blaca kažu da ne znaju ko je postavio oglas, ali poručuju da selo nije na prodaju.

Međutim, u Blacama skoro ništa ne govori da su ovdje nekada živjeli Srbi. Srpsko selo Blace je u proteklom ratu izbrisano sa geografske karte. Јedini dokaz da su ovdje ikada živjeli Srbi, jeste crkva. U Blacama se preživjeli mještani, rasuti širom svijeta, okupe posljednje nedjelje u julu, posjete ognjišta i prisluže svijeće precima.