latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:19 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Srpska priprema referendum (VIDEO)

Nakon što je zahtjev za preispitivanje odluke poslat 17. juna, to je učinjeno i danas, uz napomenu da je Skupština usvojila i odluku o referendumu. Čubrilović smatra da bi bilo korektno da se Ustavni sud BiH izjasni o apelacijama iz Srpske.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović očekuje da Ustavni sud BiH stavi van snage odluku, kojom se nalaže ukidanje 9. januara kao Dana Republike.

A bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović pozvao je visokog predstavnika i Savjet za sprovođenje mira da spriječe, kako tvrdi, antiustavne aktivnosti Republike Srpske. Istovremeno, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac oštro je osudio izjavu Mirka Šarovića da refendum neće promjeniti ništa, uporedivši ga sa politikom Mirka Pejanovića, koji je rat proveo uz skute Alije Izetbegovića

Srpska od Ustavnog suda BiH traži da povuče svoju odluku o Danu Republike. Istovremeno, odlučna je da provede referendum i zaštiti 9.januar. Imenovana je Komisija za provođenje refenduma. Čeka se eventualno regovanje klubova naroda, potom izjašnjenje Vijeća za zaštitu interesa,Ustavnog suda RS.

- Imamo dovoljno vremena da se sve pripremi i da se referendum održi - istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Bakir Izetbegović na čiju je inicijativu 9. januar i osporen u naredbodavnom tonu poručuje da nije nadležnost Narodne skupštine da organizuje izjašnjavanje naroda o odlukama Ustavnog suda BiH.

- Tražiću od Visokog predstavnika i Savjeta za implementaciju mira u BiH da preduzmu konretne radnje i zaštite Dejtonski mirovni sporazum, istakao je Izetbegović.

Mobilizacija bošnjačkih političara i javnosti protiv 9.j anuara i najavljenog referenduma, koji će ga bez sumnje dodatno utvrditi kao datum rođenja Republike Srpske, otkriva njihove prave namjere - odgovara Čubrilović.

- Oni žele da pokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. Ako nije, ko je onda dao državnost BiH, to su učinili entiteti a ne obrnuto - naglasio je Čubrilović.

Izjava SDS-ovog ministra Mirka Šarovića federalnim medijima da referendum o Danu Republike ne može ništa da promijeni i danas je izazvala oštra reagovanja.

- Kako se neće ništa desiti? Pa ustavno pravo građana Republike Srpske je da kažu šta misle o tome, zašto Mirko Šarović i Bakir Izetbegović to minimiziraju? Ono što danas radi Mirko Šarović definitivno u nekom prošlom vremenu je radio Mirko Pejanovića - istakao je Staša Košarac, šef Kluba odbornika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ne povuče li Ustavni sud BiH spornu odluku, Republika Srpska će paralelno sa aktivnostima na referendumu u skupštinskoj proceduri, izmjeniti Zakon o praznicima. Najvjerovatnije mijenja se samo naziv, a sadržaj zakona ostaje isti. Time bi se zadovoljila odluka Ustavnog suda BiH, a 9. januar bi ostao Dan Republike.