latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:57 | Autor: Agencije

Rusi i Amerikanci prave bazu u blizini Mjeseca?

Rusi i Amerikanci razmatraju formiranje svemirske baze u blizini Mjeseca koja će omogućiti dalje istraživanje Marsa i dalekog svemira.
Mjesec (ilustracija) -
Mjesec (ilustracija)

Roskosmos i NASA će raditi na projektu buduće orbitalne stanice u sklopu daljih svemirskih projekta. Projekat Međunarodne svemirske stanice koja predstavlja partnerstvo Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Јapana i Kanade, biće završen 2024. godine kada će Stanica biti oborena u more.

Izgradnja MSS počela je 1998. godine, kada je lansiran ruski modul "Zarja". Njen posljednji veći dio "Modul alfa magnetski spektometar", donesen je u maju 2011. godine na američkom spejs šatlu "Endover", kome je to bila 25. i posljednja misija.

U martu prošle godine direktor Roskosmosa Igor Komarov potvrdio je da će MSS nastaviti svoja naučna istraživanja do 2024. godine i otkrio je da SAD i Rusija vode razgovore o nasljedniku tog međunarodnog projekta. Projekat baza blizu Mjeseca biće otvoren za sve zainteresovane.

Administrator NASA Čsrls Bolden rekao je da bi mnoge zemlje mogle sarađivati na misiji putovanja na Mars.

"Pravac naše saradnje je Mars. Razmatramo kako najbolje da upotrebimo resurse, finansije i kako da odredimo vremenske okvire i koordinišemo naše napore tako da se aktivnosti ne dupliraju", pojašnjava Bolden.

Nekoliko rovera trenutno proučava Mars. Posljednji je "ExoMars" - zajednička misija Roskosmosa i Evropske svemirske agencije, koji je lansiran s kosmodroma Bajkonur u martu 2016. godine.

U julu 2015. godine Vilijam Gerstenmajer, pomoćnik administratora za ljudska istraživanja i operacije NASA, poručio je da političke nesuglasice između Vašingtona i Moskve ne bi trebale uticati na programe istraživanja svemira.

"Zavisimo jedni od drugih u projektu MSS. Misije kontrolnih centara u Moskvi i Hjustonu su u svakodnevnom kontaktu", navodi Gerstenmajer.

Nedavno je Anatolij Zak, autor portala Rašan spejs web, predstavio nekoliko opcija koje razmatraju Roskomos i NASA. On je otkrio da američke svemirske kompanije, kao što su Boing i Lokid Martin, rade s ruskim kolegama iz svemirske industrije RSC energija i Hruničev na osmišljavanju strategije nove misije. Nekoliko strategija koje se razmatraju podrazumjevaju stvaranje međunarodnih "stanica" u "cislunarnom prostoru", u blizini Mjeseca.

"Te baze mogle bi poslužiti kao platforma za istraživanje našeg prirodnog satelita i kao odskočna daska za misije na asteroide, pa čak i na Mars", navodi Zak.

Rusi su usavršili razvoj i operaciju svemirskih modula u kojima može boraviti posada i koji će imati pogon za nekoliko godina rada. Ispostavilo se da je upravo to ono što može da upotrebi SAD.

Na MSS se sada vrše istraživanja kako bi se pronašao način za zaštitu ljudskog tijela na duži period u svemiru, što će biti potrebno za misiju na Mars.