latinica  ћирилица
23/07/2016 |  07:30 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Minhen: Najmanje devet žrtava, identifikovan napadač (FOTO/VIDEO)

Devet mrtvih, a 27 ranjenih bilans je napada u tržnom centru u Minhenu.

Napadač, osamnaestogodišnji Nijemac iranskog porijekla, izvršio je samoubistvo. Mladić je identifikovan kao Ali Sonboli, sin taksiste, koji je radio u jednoj prodavnici. Nije imao nikakav kriminalni dosije a najvjerovatnije je djelovao sam, izjavio je šef policije Hubertus Andre. Odgovornost za ovaj napad još niko nije preuzeo.

20: 54 - Nijemac iranskog porekla koji je sinoć u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, izvršio je samoubistvo pred očima policijaca, saopštila je minhenska policija

15:35 - Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da žali za ubijenima u oružanom napadu u tržnom centru u Minhenu i poručila je da će bezbjednosne službe učiniti sve da zaštite građane.

14:52 - Njemački mediji ocjenjuju nakon napada u Minhenu da nema apsolutne bezbjednosti, da je novo nasilje moguće bilo gdje i da pitanje više nije da li će do njega doći, već kada.

14:45 - Napadač je bio opsjednut masovnim ubistvima i sve ukazuje na njegovu povezanost sa norveškim masovnim ubicom Andersom Brejvikom.

13:38 - Među poginulima u napadu u Minhenu nema građana Srbije, rekla je konzul Srbije u tom gradu Snežana Miljanić.  Ona je navela da bavarska policija nije mogla da potvrdi da li među povrijeđenima ima građana Srbije. Miljanićeva je rekla da javni prevoz u Minhenu radi, kao i svi ugostiteljski objekti.

12:56 - Troje mladih sa Kosova nalazi se među devet žrtava napada. "Troje mladih sa Kosova su među žrtvama napada u Minhenu", navodi se u saopštenju vlasti u Prištini.

12:10 - Zvaničnici Srpske uputili su telegrame saučešća povodom napada u Minhenu.

11:16 - Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je telegram saučešća njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i premijeru pokrajine Bavarske Horstu Zehoferu, saopšteno je danas iz Kremlja.

10:28 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, navodeći da je Srbija uz Njemačku i njemački narod.

10:46 - Poslije napada u Mihnenu, strah je zavladao i u drugim evropskim gradovima. Kako prenose mediji, u Barseloni su prisutne pojačane snage policije i specijalnih jedinica. Grad nadlijeću helikopteri, a sve vrvi od policije.

09:24 - Njemačka policija radi na identifikaciji i utvrđivanju nacionalnosti žrtava napada u Minhenu, a najranije informacije mogle bi da budu saopštene u podne, izjavio je konzul Srbije u tom gradu Snežana Miljanić.

08:23 - Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je pucnjava u Minhenu "gnusni teroristički napad".

08:05 - Šef policije grada Minhena Hubertus Andre je rekao da policija za sada ne može da provjeri informacije da li je napadač izvršio samoubistvo. "Tokom potrage pripadnik policije u civilu je u prvoj fazi operacije razgovarao sa napadačem i pucao u njega. Da li ga je pogodio ili ne pokazaće istraga", naveo je policajac.

Policijska akcija nakon pucnjave u Minhenu (Foto: AFP)

.....

Napadač, osamnaestogodišnji Nijemac iranskog porijekla je izvršio samoubistvo. Motiv napada za sada nije poznat, a veze sa terorističkim organizacijama nisu otkrivene. Iz policije navode da je napadač "djelovao sam".

Pucnjava je počela u restoranu "Mekdonalds". Naoružani muškarac je navodno trčao kroz tržni centar i pucao na ljude a nakon toga je pobjegao u pravcu podzemne željeznice. Njemački mediji navode da je policija pronašla jedno vozilo za koje se sumnja da pripada napadaču.

Minhen - panika među građanima (Foto: AP)

U Minhenu je proglašena vanredna situacija. Na zgradama svi državnih ustanova u Njemačkoj zastave su danas spuštene na pola koplja.

Za danas je zakazan i sastanak Savjeta za bezbjednost Njemačke.

Njemački predjsednik Јoakim Gauk saopštio je da je "užasnut" zbog "ubistvenog napada" u tržnom centru. Šef kabineta kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer rekao da će Njemačka učiniti sve da se spriječi ekstremističke napade.