latinica  ћирилица
23/07/2016 |  07:32 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Foča: Obilježene 24 godine od zločina u Јabuci

Na groblju Božovac u Foči danas su prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježene 24 godine od zločina u Јabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo ubila 43 srpska civila i vojnika.
Foča: 24 godine od zločina u Јabuci - Foto: SRNA
Foča: 24 godine od zločina u ЈabuciFoto: SRNA

Јedan od svjedoka Neđo Mastilo, kome su ubijeni brat, rođaci i komšije, kaže da se pokušava nametnuti priča da je u Јabuci stradalo vojno sposobno stanovništvo.

- Јesu li starice Milka Kovač i Kosa Simović - jedna nepokretna, druga slijepa, koje su zapaljene u kolibi, mogle pružiti otpor i jesu li bile vojno sposobne? Zatim, bračni par Milovan i Marija Skakavac, po 80 godina, ubili ih u žbunju u koje su se sakrili, pa bračni par Miloš i Anđelka Trivun, ubijeni na kućnom pragu, bračni par Ostoja i Sofija Ćosović, isto na kućnom pragu, pa Miloš Vuković, koji je prošao sve ofanzive u Drugom svjetskom ratu, Sutjesku i Sremski front, donio sva moguća odlikovanja i ubijen na kućnom pragu - podsjetio je Mastilo.

On je istakao da su preživjeli Јabučani razočarani radom pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i BiH koje decenijama bezuspješno vode ovaj slučaj.

- Svake godine na današnji dan ponavljamo istu priču, a ništa se ne preduzima. Јabuka je "stavljena pod tepih" i čeka se da svjedoci jednostavno pomru. S druge strane, i počinioci zločina su većinom pomrli, ostalo je još par njih koji su bili na komandnim mjestima - rekao je Mastilo.

Svjedoci su davali izjave prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije.

- Na izjavama se sve završilo i niko još nije odgovarao za ovaj strašni zločin - rekla je sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih boraca Dušanka Lalović.

Zločin u Јabuci, koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom ustupljena Federaciji BiH, bio je prvo masovno stradanje srpskih civila u opštini Foča, a ni nakon 24 godine počinioci nisu kažnjeni.

Pripadnici muslimanske vojske u zoru 23. jula 1992. godine napali su 11 sela Јabuke, paleći i ubijajući sve pred sobom. Masakrirana su 43 civila, među kojima i starci, žene i djeca, a najmlađa žrtva je trinaestogodišnji Novo Elez.

Pomen parastos poginulim Јabučanima biće služen 6. avgusta, na Preobraženje Gospodnje u obnovljenoj crkvi u Јabuci, koja je posvećena tom prazniku, a u čijem dvorištu je podignut i spomenik stradalima.