latinica  ћирилица
23/07/2016 |  08:33 ⇒ 08:47 | Autor: TANЈUG

Završen Festival evropskog filma Palić

Uručenjem nagrada na ljetnjoj pozornici na Paliću sinoć je završen 23. Festival evropskog filma Palić.
Na ljetnjoj pozornici dodjela nagrade "Andergraund spirit" (Foto: palicfilmfestival.com) -
Na ljetnjoj pozornici dodjela nagrade "Andergraund spirit" (Foto: palicfilmfestival.com)

Nagrada "Zlatni toranj" za najbolji film festivala, koji je dodijeljen njemačkom ostvarenju "Toni Erdman" rediteljke Maren Ade, od direktora festivala Radoslava Zelenovića primila je montažerka Hajke Parpliz, koja je zahvalila na gostoprimstvu i prilici da prikažu svoje ostvarenje na Paliću.Ona je pročitala pismo rediteljke Maren Ade.

"Palićki toranj" za najbolju režiju pripao je rumunskom reditelju Kristijanu Munđijuu za film "Matura".

On je u video poruci zahvalio na pozivu da posjeti Palić i na nagradi.

- Nagrade podstiču publiku da gleda filmove, a za nas reditelje to je zapravo najveća nagrada - istakao je on.

Žiri u kome su bili rediteljka Јešim Ustaoglu (Turska), producent Rina Sildos (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Njemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija), dodijelio je i dva Specijalna priznanja - srpskom filmu "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića i poljsko-švedskom ostvarenju "Ljubav je gorka" u režiji Tomša Vasilevskog.

Predsjednica Savjeta festivala Mira Banjac uručila je priznanje producentu Petru Ristovskom, poželjevši im da njihov "voz još dugo i srećno putuje".

Ristovski je rekao da su ovom nagradom opravdali to što su se našli u veoma ozbiljnoj takmičarskoj selekciji festivala, da je ona potvrda kvaliteta filma i zahvalio publici na reakcijama koje su za njih ipak najveća nagrada.

Reditelj Tomaš Vasilevski je prije odlaska sa Palića snimio video poruku u kojoj je istakao da je bilo nevjerovatno iskustvo biti dio festivala i da su počastvovani priznanjem.

Nagrada "Zlatni toranj" (Foto: palicfilmfestival.com)

Najbolji film u selekciji "Paralele i sudari", prema odluci žirija kritike, je mađarsko ostvarenje "Staza od ljiljana" Benedeka Fligauf, a Specijalno priznanje je dodijeljeno slovačkom filmu "Eva nova" u režiji Marka Škopa.

Јednoglasnu odluku je donio žri kritike u sastavu: Marina Rihter (Austrija), Maria Ulfsak-Šeripova (Estonija) i Koleta de Kastro (Francuska).

Fligaufu je priznanje uručio selektor festivala Patar Mitrić, dok će Škop primiti priznanje naknadno.

Žiri novoustanovljenog programa "Oči u oči", koji su činili mladi filmofili Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pasterko, među pet dugometražnih filmova namijenjenih mladoj publici, odabrao je bugarsko-grčki "Lekcija" u režiji Kristine Grozeve i Patra Valčanova.

U okviru ceremonije zatvaranja pročitana su obrazloženja žirija, prikazani inserti iz nagrađenih filmova i predstavljeni svi koji su učestvovali u organizaciji 23. Festivala evropskog filma.

Priprema narednog izdanja već je počela, a otvaranje je zakazano za 15. jul sljedeće godine.