latinica  ћирилица
23/07/2016 |  09:14 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Petrovo: Završen Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu

U ozrenskom naselju Kaluđerica kod Petrova završen je Svetosavski omladinski kamp "Sveti kralj Dragutin" u kome je od 9. jula boravilo 30 djece iz teslićkog, dobojskog, tuzlanskog i derventskog namjesništva Eparhije zvorničko-tuzlanske.
Petrovo: Završen Svetosavski omladinski kamp na Ozrenu - Foto: SRNA
Petrovo: Završen Svetosavski omladinski kamp na OzrenuFoto: SRNA

Starješina manastira Ozren arhimandrit Danilo uručio je polaznicima kampa diplome i poklon ikone i poručio im "da je sve manje bitno od toga kakvi će biti ljudi kada odrastu".

Đakon Mlađo Kovačević, koji je u kampu bio vaspitač i predavač, rekao je Srni da je potrebno mnogo osmišljenog i sistematskog rada da se djeca u eri interneta motivišu za sadržaje koji nisu elektronski i nisu živi kao slike koje dobijaju posredstvom elektronskih medija.

"Mi smo u tome uspjeli", naveo je Kovačević, dodajući da su djeca stekla nova znanja i prijateljstva, a učestvovala su i i u liturgijskom životu, odnosno u crkvenom bogosluženju.

On je naveo i da su se polaznici upoznali o elementima ikonopisa i ćirilične kaligrafije, te da su tokom interaktivnih radionica naučili ono što nisu znali o katihizisu, srpskom jeziku i dinastiji Nemanjića.

Direktor Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske protonamjesnik Siniša Šarenac rekao je ranije Srni da je kamp mjesto susreta, upoznavanja i druženja djece, čija je želja da tokom boravka u kampu saznaju više o pravoslavlju, srpskoj istoriji, kulturi i jeziku.

Polaznici druge ljetne škole bili su smješteni su u Konaku Svetog kralja Dragutina, renoviranom manastirskom odmaralištu adaptiranom za održavanja Svetosavskog omladinskog kampa.

Ljetna škola je pravoslavni kamp koji se održava pod blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a u organizaciji manastira Ozren i Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Prva desetodnevna ljetna škola održana je prošle godine od 18. do 27. jula za djecu od 13 i 14 godina.