latinica  ћирилица
23/07/2016 |  19:16 | Autor: SRNA

Čubrilović: Cilj političkog Sarajeva - minimizacija Srpske

Predsjednik Narodna skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je cilj političkog Sarajeva da minimalizuje ulogu Srpske u kreiranju političke scene i ekonomskog ambijenta u BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je naveo da to pokazuju i reagovanja na odluku Srpske o održavanju referenduma o Danu Republike, ali i situacija sa kreditnim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Što se tiče pritisaka koji se sada pokušavaju izvršiti ne samo na /Ustavni/ sud, nego i na međunarodnu zajednicu, oni nisu ništa novo. Mislim da od njih neće biti ništa i da će Sud odgovoriti na naše zahtjeve i apelaciju na njihovu odluku iz novembra prethodne godine", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će građani svojim odzivom na referendumu pokazati šta misle o političkim pritiscima iz Sarajeva.

Prema negovim riječima, pritisci bošnjačke političke elite na sud da poništi odluku Narodne skupštine i ne dozvoli građanima Republike Srpske da se izjasne na referendumu o Danu Republike jedna su u nizu mjera.

"Bošnjački političari nikako ne prihvataju da je Republika Srpska sastavni dio BiH, da ima svoje institucije i stanovništvo, da hoće da učestvuje u kreiranju politike u BiH", rekao je Čubrilović.

Predsjednik parlamenta Srpske ne vjeruje da MMF dovodi u vezi situaciju sa referendumom sa kreditnim aranžmanom, kao što to rade lokalni političari.

"Važno je da ekonomska situacija dozvoljava aranžman sa MMF-om", istakao je Čubrilović i dodao da je to pitanje u nadležnosti Vlade Srpske i Ministarstva finansija.