latinica  ћирилица
24/07/2016 |  09:19 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Rešić: Novi zakon će omogućiti raspuštanje lokalnih parlamenata

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je prijedlogom novog zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno da Narodna skupština, na prijedlog Vlade, raspustiti lokalni parlament u slučaju neuspjelog opoziva načelnika, odnosno gradonačelnika.
Lejla Rešić - Foto: RTRS
Lejla RešićFoto: RTRS

"Ukoliko neko procijeni da je iz bilo kog razloga neophodno testirati da li načelnik ima povjerenje građana, znajući da ta procedura podrazumijeva velike troškove za jednu lokalnu zajednicu, a ispostavi se da građani ne dijele njegovo mišljenje, smatramo da je opravdano da ta osoba snosi i sankcije za svoju procjenu", navela je Rešićeva.

Prema njenim riječima, prijedlogom zakona koji je Vlada Republike Srpske utvrdila na sjednici u petak, 22. jula, predviđeno je da skupština opštine ili skupština grada može da bude raspuštena ukoliko u određenom roku ne bude konstituisana, odnosno ne bude izabran njen predsjednik, te ako u periodu od šest mjeseci ne bude zasijedala.

Kao jednu od situacija u kojoj lokalni parlamenti mogu da budu raspušteni, te raspisani vanredni izbori u toj lokalnoj zajednici, Rešićeva navodi neusvajanje budžeta lokalne zajednice za tekuću godinu do juna naredne godine.

"Mislimo da će ovo sve uvesti red u lokalne zajednice jer nam se u posljednje vrijeme čini da ljudi prilično olako shvataju činjenicu da su ih građani izabrali", rekla je Rešićeva Srni i istakla da građani ne smiju biti taoci neodgovornog ponašanja predstavnika vlasti.

Ona je pojasnila da će u slučaju raspuštanja lokalnih parlamenata privremeni organ u lokalnoj zajednici biti povjerenik Vlade od tri člana.

Ministar uprave i lokalne samouprave rekla je i da je prijedlogom zakona predviđeno i proširenje nadležnosti gradova u Srpskoj kroz omogućavanje samostalnog vođenja sudskih sporova, bez zastupanja Pravobranilaštva, te prikupljanje izvornih prihoda.

"Predvidjeli smo da samo gradonačelnici mogu imati formirane kabinete, i to maksimalno sa dva savjetnika, a da pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta moraju poslati na mišljenje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave", istakla je Rešićeva.

Ona je dodala da će se zajedno sa prijedlogom zakona o lokalnim zajednicama pred narodnim poslanicima u jesenjem zasjedanju naći i novi zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne zajednice.

Kada je riječ o zaposlenim u jedinicama lokalne samouprave, novim zakonskim rješenjima predloženo da broj zaposlenih bude ograničen na tri zaposlena na hiljadu stanovnika, a da je evropskih standard jedan zaposleni na hiljadu stanovnika.

"Ostavili smo i prelazni rok za usaglašavanje svih odredaba od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona, što znači da se ništa neće i ne može desiti preko noći, niti će iko preko noći ostati bez posla", kaže Rešićeva.

Prema njenim riječima, eventualni višak zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave rješavaće se kroz odlazak radnika u penziju, odlaske radnika na druga radna mjesta, te preraspodjele unutar opštinskih administracija.