latinica  ћирилица
24/07/2016 |  15:49 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Bijeljina: Kasni izgradnja kanalizacije (VIDEO)

U Bijeljini kasni nastavak izgradnje kanalizacije.
Bijeljina - Izgradnja kanalizacione mreže - Foto: RTRS
Bijeljina - Izgradnja kanalizacione mrežeFoto: RTRS

U gradskoj upravi tvrde - razlog su komplikovane procedure dobijanja saglasnosti i dozvola. Podsjećaju da je šest miliona evra, za petu fazu projekta, obezbijedila holandska vlada.

Građani smatraju da zbog previsoke cijenu pitke i otpadne vode, plaćaju najveći ceh. U SNSD-u upozoravaju da je riječ o malverzacijama.

Izgradnja kanalizacije u Bijeljini počela je 2006. godine. 41 milion evra obezbijeđen je iz gradskog budžeta, kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i donacija. Realizacija projekta trebalo da bude nastavljena u martu ali su komplikovane administrativne procedure, tvrde u gradskoj upravi.

- Na 16 mjesta treba da ide ugovor o donaciji grada Bijeljine i holandske vlade. Prošao je Parlamentarnu skupštinu, Savjet ministara, Predsjedništvo i sad je na potpisu kod ministra trezora i finansija, gospodina Bevande. Očekujemo da on to u toku nedelje potpiše i da se zovu predstavnici holandske vlade - kaže gradonačelnik Mićo Mićić.

Do sada su urađene četiri od ukupno pet faza. Studija izvodljivosti podrazumijeva izgradnju nove mreže, zamjenu starih vodovodnih cijevi, razdvajanje sistema za prikupljanje kišnice i otpadnih voda.

- Sistem obuhvata kolektore koji bi prikupljali otpadne vode na teritoriji grada - to je pet kolektora, glavni kolektor koji ide kroz grad i glavni fekalni kolektor koji iz grada vodi prljavu, neprečišćenu vodu do prečistača - kaže direktor Tima za implemetaciju projekta Vlado Simeunović.

Izgradnju kanalizacione mreže godinama prati niz afera. Ovaj projekat je politički a ne u interesu građana, tvrde i u bijeljinskom SNSD-u.

- Kada je potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju vodovoda i kanalizacije osnovni uslov je bio smanjenje zaposlenih radnika, povećanje priključaka kako bi se iz toga finansirale obaveze po osnovu kredita. Nažalost, to ništa nije ispoštovano - kaže predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Nedeljko Ćorić.

I građani Bijeljine smatraju da plaćaju visoku cijenu za pitku i otpadnu vodu.

Do sada je na kanalizacionu mrežu priključeno oko 30.000 korisnika, a očekuje se da će biti priključeno ukupno 40.000 stanovnika Bijeljine. Ovaj projekat trebalo bi da bude završen do početka 2018. godine.