latinica  ћирилица
24/07/2016 |  19:15 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Srpska ima odgovor na zaobilaženje njenih stavova u Sarajevu (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da Srpska ima odgovor na svako sistemsko zaobilaženje njenih stavova u Sarajevu, pa tako i kad je riječ o Okvirnoj transportnoj strategiji, usvojenoj bez poštovanja stava institucija Srpske.
Vlada RS -
Vlada RS

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja Srpske objavilo je dopise, u kojima je upozoravalo srpske ministre u Sarajevu da se Strategija donosi bez njihovog pristanka, ali na dopise nije odgovoreno. Srpski ministri su, nakon što je dokument usvojen, čak rekli da ih niko iz Vlade nije kontaktirao. Takvo ponašanje bi, kaže Dodik, moglo da ima dugoročne posljedice za Srpsku. 

I nakon objavljivanja dopisa u kojima su upozoreni da Srpska nije pristala na Strategiju transporta na nivou BiH, srpski ministri u Savjetu ministara negirali su da ih je iko iz Vlade kontaktirao. Zbog neprestanog sukoba između najvećih srpskih stranaka, komunikacije na relaciji Sarajevo-Banjaluka gotovo nema, a sve bi moglo najviše da košta upravo građane Republike Srpske.

- Kako je moguće da oni koji navodno dolaze iz Republike Srpske tako bezočno donose dokument koji nema veze sa Republikom Srpskom i omoguće da sve kapitalne investicije se ostvaruju u Federaciji a da nijedne nema u Srpskoj. To je opet važno. Sutra kad dođete pred međunarodnu finansijsku instituciju i pokušate da nađete kredite za autoput ili za most ili nešto slično a onda oni zavire u tu Strategiju i kažu – vi niste u prioritetu - kaže Dodik.

U dopisima koje je Ministarstvo saobraćaja poslalo srpskim ministrima jasno se navodi da Srpska nije pristala na dokument na nivou BiH. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić kaže da je simptomatično i to što ih niko nije obavijestio o čemu se pričalo na samitu u Parizu, na kome su navodno dogovorena finansiranja određenih projekata, ali ne iz Republike Srpske.

- Јa mogu razumjeti što Sarajevo to radi, ignoriše, ali ne mogu da razumijem naše predstavnike i da poslije kažu da nisu znali, a mi imamo materijalne dokaze - kaže Trninić.

Rješenje problema u komunikaciji - ne nazire se. Dok se srpski ministri u Sarajevu prave neobaviješteni, ceh bi mogli da plate građani Srpske.