latinica  ћирилица
24/07/2016 |  20:00 | Autor: SRNA

Cvijanović: Sastanak na institucionalnom, a ne na partijskom nivou

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je vjerovatnije da sastanak SDA i SNSD-a o pismu namjere MMF-u, koji najavljuje predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, bude održan na institucionalnom nego na međupartijskom nivou ukoliko ga uopšte i bude.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Nije problem razgovarati, ali ne znam zašto bi aranžman sa MMF-om bio tema. Ako je riječ o sveukupnim procesima, onda razgovor o toj temi i ima nekog smisla. Ali, što se tiče aranžmana sa MMF-om, za Vladu Republike Srpske je taj posao završen i nije ga moguće uslovljavati nekim drugim pitanjima, kao što je mehanizam koordinacije - rekla je Cvijanovićeva, povodom Zvizdićevih navoda da će polovinom sljedeće sedmice biti održan sastanak SDA i SNSD-a.

Ona kaže da je sigurna da je sva ta blokada u vezi sa aranžmanom MMF-a namjerno osmišljena da se vlastima Republike Srpske oteža izvršenje obaveza pred predstojeće izbore i da se privole na političke ustupke.

- Kao što mi reče jedan federalni funkcioner "u FBiH nema opozicije, pa i nije strašno ako nedostaje para" - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se pravi predstava da je Republika Srpska pred finansijskim kolapsom i da neće preživjeti bez aranžmana sa MMF-om, što nije tačno.

Cvijanovićeva je podsjetila da su propušteni julski rokovi za odobrenje aranžmana, da je kompletno pismo namjere davno ispregovarano i da je ostalo samo da ga potpišu Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji su to odbili ucjenjujući aranžman sa MMF-om, prvo adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon toga i mehanizmom koordinacije.

- Bilo bi bolje da je taj novac obezbijeđen, jer reforme nije moguće provoditi bez finansijske podrške, ali to važi i za FBiH, koja isto ima potrebu za tim sredstvima. Apsurd te situacije vidi se i u tome što su ministri finansija i FBiH i BiH potpisali pismo namjere, a nisu predsjednik federalne Vlade i predsjedavajući Savjeta ministara, što dovoljno govori i o tim institucijama, i o tome da je riječ o političkoj igri SDA - kaže Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je istakla da je već obezbijeđena polovina novca koji je Republika Srpska trebalo da dobije u ovoj godini u iznosu od 50 miliona KM, i nije riječ ni o kakvom zaduženju, već je to učinjeno unutar sistema.

- Ako misle da će nas uslovljavati finansijski da bismo pristajali na njihove političke uslove, ni od tog posla nema ništa. Ili ćemo raditi u partnerstvu, ili nikako, pa će svako na svoju stranu - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će novca biti iz ovih ili onih izvora, ali da ostaje nepovjerenje u bilo kakvu mogućnost da se u BiH u partnerstvu bilo šta dogovori i provede.

- Mislim da ćemo nakon januarskog usvajanja mehanizma koordinacije, nedavnog ucjenjivanja u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizmom koordinacije i nepotpisivanja pisma namjere teško prevazići to nepovjerenje i vjerovati da s druge strane stola sjedi kredibilan tim ili kredibilne institucije dokle god im ministri finansija idu jednom stazom, a premijer i predsjedavajući nekom drugom - rekla je Cvijanovićeva.