latinica  ћирилица
25/07/2016 |  09:31 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

N. Grad: Završeno gostovanje umjetnika iz Rusije

Izložbama ruskih radova u Novom Gradu je završeno gostovanje umjetnika iz Rusije, koji su se u proteklom periodu predstavili u više gradova Republike Srpske.
Novi Grad: Izložba ruskih radova - Foto: SRNA
Novi Grad: Izložba ruskih radovaFoto: SRNA

U glavnoj ulici u Novom Gradu bili su izloženi ruski tradicionalni predmeti, dok su u gradskoj galeriji predstavljena djela ruskih slikara Valerija Kasatkina i Vladimira Leontijeva.

Najviše interesovanja na izložbi ruskih predmeta stanovnici Novog Grada pokazali su za tradicionalni suvenir babuške, zatim za ruske marame - matrjoške, nakit, kao i za druge ručne radove od brezove kore i lana.

Gostovanje ruskih umjetnika po Republici Srpskoj organizovalo je Udruženje građana "Srpsko-ruska zajednica - Zavet". Izložbe u Novom Gradu održane su u organizaciji Turističke organizacija i Kulturno-obrazovnog centra.

Predsjednik "Zaveta" iz Sankt Peterburga Irina Astapenkova rekla je da su izložbe dio projekta "Slavjanska gornica", kojim se žele razviti veze ruskog i srpskog naroda.

Ona je navela da je riječ o prvom projektu ove vrste za koji se nada da će njegova realizacija biti nastavljena i u narednim godinama.

Ruski radovi u Novom Gradu     (Foto:Srna)

 

Astapenkova je na otvaranju izložbe dvojice ruskih slikara istakla da posjetioci imaju priliku da vide djela značajnih umjetnika, te napomenula da su djela Kastakina rađena u nafti i bojama na bazi nafte.

Slikar Vladimir Leontijev, čija su platna rađena u ulju, rekao je da njegovi radovi počinju prvo u prirodi, a potom rad nastavlja u ateljeu, te izrazio oduševljenje prirodom u Republici Srpskoj.

Menadžer projekta "Slavjanska gornica" Svjetlana Skarligina kaže da je projekat u Republici Srpskoj dobro prihvaćen.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Starčević nada se da je ovo samo prvi u nizu događaja koji će biti organizovani da bi stanovnici Novog Grada upoznali rusku kulturu i tradiciju.

Prije Novog Grada, izložbe su bile postavljene u Višegradu, Bijeljini, Banjaluci, Laktašima, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

Ovaj projekat, osim lokalnih zajednica, podržali su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ambasada Rusije u BiH.