latinica  ћирилица
25/07/2016 |  11:13 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Lukač otvorio radionicu - "Zaštita kritične infrastrukture: ključni izazovi i rješenja"

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač otvorio je danas u Banjaluci dvodnevnu radionicu pod nazivom "Zaštita kritične infrastrukture: ključni izazovi i rješenja", organizovanu s ciljem podizanja na viši nivo sposobnosti u zaštiti kritičnih infrastruktura, naročito u zaštiti od terorizma.
Dragan Lukač - Radionica : "Zaštita kritične infrastrukture: ključni izazovi i rješenja" - Foto: SRNA
Dragan Lukač - Radionica : "Zaštita kritične infrastrukture: ključni izazovi i rješenja"Foto: SRNA

On je nakon otvaranja rekao novinarima da radionica ima veze i sa Akcionim planom Vlade Republike Srpske za borbu protiv terorizma 2016-2020. godine.

"Kritične infrastrukture su sve ono što mi posjedujemo kao institucije u zaštiti naših sistema koje koristimo, kao što su, na primjer, serverski sistemi i razne aplikacije i njihova zaštita od hakerskih upada, do zaštite svih ostalih infrastruktura koje mogu napasti bilo koji teroristi i terorističke organizacije", naveo je Lukač.

On je dodao da su teroristima na prvom mjestu napadi na infrastrukture koje služe bilo kojoj državi za funkcionisanje i zaštitu sistema, kao i svega onog što služi ljudima za normalno življenje i zadovoljenje njihovih potreba.

Radionicu je organizovao MUP Srpske u saradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije - Taieks s ciljem upoznavanja sa praksom EU u toj oblasti.