latinica  ћирилица
25/07/2016 |  12:23 | Autor: SRNA

UKC RS: 28. jula besplatno i anonimno testiranje na hepatitis

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizovaće 28. jula u Banjaluci besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na hepatitise, u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa.
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Ilustracija (Foto: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Besplatno testiranje i savjetovanje svi zainteresovani građani mogu obaviti u prostorijama hepatološke ambulante Klinike za infektivne bolesti na Paprikovcu od 7.00 do 20.00 časova, saopšteno je iz UKC.

Ove godine aktivnosti su u znaku nove Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima od 2016. do 2021. godine, koju su usvojile zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni cilj strategije je eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine, a uključuje ciljeve za prevenciju i liječenje - smanjenje novih slučajeva hepatitisa B i C za 30 odsto, smanjenje smrtnosti za 10 odsto, povećanje broja osoba koje znaju da su zaražene za oko 30 odsto i značajno povećanje liječenja oboljelih do 2020. godine.

Strategija za postizanje ovih ciljeva uključuje unapređenje sprovođenja programa vakcinacije protiv hepatitisa B, prevencije prenosa infekcije s majke na dijete, programa smanjenja šteta za osobe koje koriste drogu putem injekcije, poboljšanje sigurnosti i minimalizaciju rizika od infekcija koje se prenose krvlju u zdravstvenim ustanovama, te poboljšanje dostupnosti dijagnostike i liječenja.

Ovogodišnji slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa 2016. godine je "Informiši se o hepatitisima, djeluj sada".

Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od hroničnog hepatitisa B i C, te da 95 odsto njih koje žive s virusnim hepatitisom to ne znaju.

Više od 90 odsto osoba koje žive sa hepatitisom C mogu biti potpuno izliječene u roku od tri do šest mjeseci prema novim antivirusnim režimima liječenja, a odgovarajuće liječenje hepatitisa B i C može spriječiti razvoj komplikacija hronične bolesti jetre koje ugrožavaju život: ciroze i raka jetre.

SZO procjenjuje da bi se većom dostupnošću liječenja moglo spasiti sedam miliona života do 2030. godine, i to uz znatne uštede.