latinica  ћирилица
25/07/2016 |  15:37 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Završena rekonstrukcija zajedničkog krova tri srednje škole u Trebinju (VIDEO)

Zamjenom zajedničkog krova, na objektu tri trebinjske srednje škole, završena je kapitalna rekonstrukcija, koja je počela prije osam godina. Radovi su izvođeni periodično, u skladu sa novčanim mogućnostima škola, republičkih institucija i uz pomoć donatora.
Rekonstrukcija krova - Foto: RTRS
Rekonstrukcija krovaFoto: RTRS

Prije dvije godine zamijenjen je dio, a protekle sedmice završen i ostatak krova, na tri bloka zajedničkog objekta. Ukupna površina je oko hiljadu petsto metara kvadratnih, a vrijednost radova, koji su finansirani novcem iz lokalnog budžeta, iznosila je pedeset devet hiljada maraka.

Vasiljko Škrivan, direktor trebinjakog Centra srednjih škola, ističe da je bilo hitno da se to radi jer je objekat bio pokriven salonitnim pločama, koje su kancerogene, dok je na strani Gimnazije krov propuštao".

Salonitni pokrivač, postavljen je prije šezdeset dvije godine. Da bi riješili grijanje, potpuno su zamijenjeni otvori, i uređena infrastruktura.

Direktor Gimnazije "Јovan Dučić" Dragoslav Banjak pojašnjava da su "otvori urađeni prije osam godina i da je dio novca obezbijedilo Ministarstvo i tadašnja Vlada. Od toga smo uradili kotlovnicu, a donacijom bugarske Vlade zamijenjeni su otvori", dodaje Banjak.

Trebalo bi da se još zamjeni fasada i za to je urađen projekat. Ipak, pod jednim krovom, zbog specifičnosti nastave tri škole, priznaju da postaje tijesno. Rješenje je izgradnja posebnog objekta Gimnazije.

Direktor Gimnazije kaže da se projekat radi i da bi se Centar srednjih škola  proširio i ne bi imao nastavu u podrumskim prostorijama.

Vasiljko Škrivan dodaje: "U Centru srednjih škola imamo četiri struke... medicinsku laboratoriju ne možemo koristiti za časove bankarstva ili poljoprivrede."

Za izgradnju Gimnazije, zemljište je obezbijeđeno. Prema grubim procjenama, gradnja i opremanje koštali bi nešto više od četiri miliona maraka. Želju da pomognu, izrazila su i udruženja iseljenih Srba u Americi i Australiji.