latinica  ћирилица
25/07/2016 |  17:17 ⇒ 26/07/2016 | 10:09 | Autor: RTRS

Maja Gojković u BiH: Prioritet mir i stabilnost regiona (VIDEO)

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković boravila je u radnoj posjeti BiH. Sa rukovodstvom oba Doma Parlamentarne skupštine, predsjedavajućim Savjeta ministara i članovima Predsjedništva BiH, razgovarala je o intenziviranju saradnje i razmjeni iskustava u okviru evropskih integracija.
Maja Gojković u Sarajevu - Foto: RTRS
Maja Gojković u SarajevuFoto: RTRS

Dogovorena je uzvratna posjeta Narodnoj skupštini Srbije poslije oktobarskih izbora u BiH, kada bi trebalo da bude potpisan i Sporazum o saradnji o evropskim integracijama. Gojkovićeva je posjetila i staru pravoslavnu crkvu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji. 

Kada ne može predsjednik Srbije u Sarajevo, može predsjednica srpskog parlamenta. Maja Gojković, po dolasku u Sarajevo poručila je da BiH nije slučajno odabrana za prvu zvaničnu posjetu nakon konstituisanja novog saziva skupštine Srbije.

"Smatram da je BiH jedna od najvažnijih partnera Srbije, jer u Evropi kada govore o stabilnosti i budućnosti Balkana, uvijek kažu da zavisi od odnosa Srbije i BiH", smatra Gojkovićeva.

Odnosi zvaničnog Beograda i Sarajeva često su u prethodne dvije decenije dovođeni do tačke pucanja zbog različitog tumačenja ratnih dešavanja,tužbe za genocid, specijalnih veza Beograda sa Republikom Srpskom, brutalnog napada na srpskog premijera u Potočarima.

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (SDA), kaže da je "naša istorija opterećena brojnim otvorenim pitanjima o kojima postoje različiti stavovi Beograda i Sarajeva".

Vruće teme iz prošlosti danas nisu bile na dnevnom redu, razgovarano je o evropskoj perspektivi, zajedničkoj borbi protiv terorizma, korupcije i rješavanju problema migranata.

Predsjedevajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić ističe da "konflikt treba zamjeniti politikom koja omogućuje dobro za sve narode i građane".

O dobrosusjedskim odnosima Gojkovićeva je razgovarala i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, dok su srpski i hrvatski član Predsjedništva bili odsutni.